2020. 03. 31.

Afrikában a hét elején már ötezer körüli a fertőzöttek száma

Afrika-szerte megközelítette hétfőre az ötezret az új koronavírus-járvány fertőzöttjeinek a száma.

Az afrikai betegségmegelőző központ adatai szerint 46 országban 4760 igazolt fertőzöttet és 146 halálesetet tartottak nyilván.

Az elmúlt 24 órában 146-tal nőtt az igazolt fertőzöttek és tízzel a halálesetek száma Afrikában.

A legfertőzöttebb a Dél-afrikai Köztársaság, itt összesen 1280 embert diagnosztizáltak, a SARS-CoV-2 vírus halálos áldozatainak száma kettő, de a tényleges adatok a teszthiány és a feldolgozások késlekedése miatt feltehetően ennél magasabb.

A Covid-19 nevű járványt az ország valutája is megsínylette: a rand történelmi mélységbe zuhant hétfőn a johannesburgi devizapiacon, 17,87 randért adtak egy dollárt.

A dél-afrikai deviza értéke az elmúlt hónapban 17 százalékot esett.

A járvány által leginkább érintett országok Dél-Afrika után Egyiptom 609 igazolt fertőzöttel, Algéria 551-gyel és Marokkó 479-cel.

Zimbabwéban és Leshotóban hétfőn háromhetes karatén kezdődött, az intézkedések betartására a rendőrség és a katonaság felügyel.

A legnépesebb afrikai országban, Nigériában hétfőn az az ország kereskedelmi központjában – s egyben Afrika legnagyobb országában – Lagosban, illetve a fővárosban, Abujában rendelnek el karantént.

Muhammadu Buhari elnök elrendelte „minden mozgás” beszüntetését és az élelmiszerboltok és benzinkutak kivételével valamennyi üzlet bezárását a 14 napra tervezett karantén idejére.

Nigériában hétfőn 111 igazolt fertőzöttet és egy halálesetet tartottak nyilván.

Etiópia bejelentette hétfőn a 23. igazolt fertőzést, a mali hatóságok öt újabb fertőzöttről számoltak be, így Maliban összesen 25 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus.

Szenegálban hétfőn 20 újabb megbetegedéssel 162 volt az igazolt fertőzöttek száma, 73 esetben külföldön fertőzödtek meg. Két beteg állapota válságos, 27-en meggyógyultak az egészségügy-minisztérium szóvivője szerint.

Macky Sall államfő a múlt hétfőn rendelt el országos szükségállapotot, megtiltották a gyülekezést, és április 17-ig leállítottak valamennyi nemzetközi légijáratot.

Elefántcsontparton vasárnap jelentették az első halottat, és hivatalosan 165 a fertőzöttek száma, és az eredetileg tervezett csütörtök helyett már hétfőn hatályba lépett az ötmilliós gazdasági főváros, Abidjan és az ország többi részének karanténba helyezése.

Patrice Talon benini elnök kijelentette, hogy országának a gazdag országoktól eltérően nincs módja a lakosságát karanténba helyezni, így a nagyvárosi gócok körül állítanak fel egészségügyi kordont.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑