Afrikai munkásokat engedne be Berlin

Az illegális bevándorlás korlátozására és az Észak-Afrikából történő legális migráció megkönnyítésére tett ajánlatot a leendő német kormánykoalícióban részt vevő két nagyobb párt a Zöldeknek. A migráció bizonyult a legkényesebb kérdésnek a koalíciós alkudozás során.

Mivel a bevándorlás kérdésében tér el a leginkább a leendő német kormánykoalíció lehetséges tagjainak véleménye, a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) migrációs alkut ajánlott a bevándorláspárti Zöldeknek. A Rhei­nische Post című napilap értesülése szerint az illegális bevándorlást korlátozni akaró CDU/CSU és FDP el akarja fogadtatni a Zöldekkel, hogy Algéria, Marokkó és Tunézia biztonságos országoknak minősülnek, cserébe lehetővé tennék a legális migrációt és munkavállalást ezen országok állampolgárai számára.

A német parlament tavalyi határozatában biztonságosnak minősítette a három szóban forgó észak-afrikai államot annak érdekében, hogy az onnan Németországba érkezők ne részesülhessenek a menekülteknek járó védelemben. A Zöldek azonban nem szavazták meg a döntést, mivel ők a parlamentben ülő pártok közül a leginkább bevándorláspárti alakulat. Úgy vélik, az Algériában, Marokkóban és Tunéziában élők sokaságát politikai okokból üldözik.

Ismeretes, az Angela Merkel vezette CDU/CSU pártszövetség nyerte meg a szeptember 24-i parlamenti választásokat, de az eddigi koalíciós partner, a szociáldemokraták visszalépése miatt két másik párttal kell koalíciót kötnie ahhoz, hogy a kormánypártoknak többségük legyen a Bundestagban. Míg az FDP-vel könnyebbnek ígérkezik a megállapodás, a Zöldek több kérdésben, legfőképpen a migráció kérdésé­ben tanúsítanak ellenállást.

A Zöldek elé tett javaslat szerint az illegális bevándorlás korlátozása mellett lehetővé válna az észak-afrikai országokból érkezőknek, hogy megfelelő dokumentumok és konkrét állásajánlat birtokában munkát vállaljanak Németországban, ott-tartózkodásuk pedig arra az időszakra terjedne ki, amíg foglalkoztatva vannak. A koncepció hasonlóan működne, mint a nyugat-balkáni országok esetében. Mint arra a Rheinische Post tegnap emlékeztetett, a 2015-ös bevándorlási hullám idején a szíriai és iraki menekültek mellett megnőtt a Szerbiából, Koszovóból, Albániából, Macedóniából és Boszniából érkező menedékkérők száma is, megállításuk érdekében ezért mindegyik országot biztonságosnak minősítette a német parlament.

A Zöldek beleegyezéséhez azonban az is kellett, hogy megkönnyítették ezen országok állampolgárai számára a törvényes bevándorlást és munkavállalást. Ennek eredményeként egy év alatt 70 százalékkal nőtt meg a legálisan munkát vállaló nyugat-balkániak száma – közölte a német munkaügyi hivatal.

A Politico hírportál szerint a Bajorországban jelentősen meggyengült Keresztényszociális Unió (CSU) újra előállt régi tervével, miszerint felső korlátot kell bevezetni, és évente legfeljebb 200 ezer menekültet beengedni Németországba. A CSU a keményebb fellépéssel akarja visszaszorítani a tartományban megerősödött bevándorlásellenes AfD pártot. Míg a CSU szigorítását nem támogatja a többi párt, a társadalom vevő az ötletre: egy tegnap közölt felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka támogatja és csupán 28 ellenzi a felső korlát bevezetését.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑