Cadmus fordítás Cadmus

Afrin után Amerikának üzent a török elnök

2018. 03. 21.

Török tankok és török katonák láthatók a szíriai Afrin városában, amelyet a Kurd Népvédelmi Egységektől foglaltak el. Az akció felbosszantotta az Egyesült Államok védelmi minisztériumát, ugyanis az önmagát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni harcban a Szíriában és Irakban élő kurd kisebbség milíciája az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese.

NATO-tagsága révén viszont Törökország is Amerika szövetségese. A kurd szervezeteket általánosan terroristának nevező, a szíriai kurdok elleni offenzívát elrendelő Recep Tayyip Erdogan török államfő ezt a szövetséget kérte számon az Egyesült Államokon parlamenti beszédében.

— Egyfelől azt állítják, hogy a mi stratégiai szövetségeseink, ugyanakkor terroristákkal működnek együtt. Az igazság egyértelmű. Ha Amerika tényleg a szövetségesünk, akkor tisztel minket, és jön velünk az úton – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Afrin elfoglalása után a szíriai városban megjelent a török Vörös félhold segélyszervezet is, melynek munkatársai meleg ételt, élelmiszercsomagokat, takarót és tisztálkodási szereket osztottak a városban maradt embereknek. A túlnyomó részt kurdok lakta Afrinból több tízezren menekültek el a török csapatok támadásai elől.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑