Cadmus fordítás Cadmus

Afrínba vezényelték a kurdokkal szövetséges arab milíciák harcosait

2018. 03. 06.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni frontról Afrínba vezénylik át a kurdokkal szövetséges arab milíciák 1700 fegyveresét, hogy segítsenek az északnyugati régióban a török offenzíva elleni védelemben – közölte szóvivőjük kedden.

„Kivontunk 1700 harcost, hogy megvédjék Afrínt a terrorizmussal szemben” – mondta Abu Omár el-Idlebi, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség kötelékében harcoló milíciák szóvivője.

A szóvivő Rakkában közölte, hogy 700 harcost már átirányítottak Afrínba Szíria északkeleti részéből.

„Afríni testvéreink elsődlegesek számunkra, és az ő védelmük fontosabb, mint az SDF-fel szövetséges nemzetközi szövetség döntései” – tette hozzá.

Az Iszlám Állam utolsó ellenállási gócainak felszámolásáért küzdő Szíriai Demokratikus Erők fő erejét képző kurd egységek – az Egyesült Államok kívánsága ellenére – az északnyugat-szíriai Afrínhoz vonultak. A szíriai területre benyomult török haderő helyi szövetségeseivel január 20. óta nagyszabású offenzívát folytat a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport ellen, mivel Ankara attól tart, hogy a terrorszervezetnek tartott YPG térnyerése felerősíti a Délkelet-Törökországban élő több mint tízmilliós kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI, AFP

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑