Cadmus fordítás Cadmus

Afrinból tömegesen menekülnek a helyiek

2018. 03. 18.

Az ország északnyugati részén fekvő Afrín környékéről szerda óta több mint 150 ezer ember menekült el az előrenyomuló török hadsereg elől – jelentették a helyi források.

Afrín északi részéről egész éjjel heves harcokat jelentettek. A  török haderő és iszlamistaszövetségeseik megpróbálnak behatolni a városba, amelyben mintegy 350 ezren élnek. A települést gyakorlatilag körbezárták, a helyiek dél felé, egy keskeny folyosón keresztül még el tudják hagyni a várost, és a kormányerők vagy kurd milíciák ellenőrizte területekre menekülhetnek. A szűk folyosón

pár nap alatt 150 ezren hagyták el a várost.

Törökország januárban indított offenzívát Afrín térségében az ottani kurd fegyveresek ellen, akiket Ankara terroristának tart. A kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia a nyugati koalíció egyik legszorosabb szövetségese az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban. Az Egyesült Államok fegyverekkel is támogatta őket. Ankara arra hivatkozva indította meg a támadást januárban, hogy a fegyverkező kurdok biztonsági fenyegetést jelentenek.

Törökország attól tart, hogy ha Szíria északi részén a kurdok bármiféle önállóságot szereznek maguknak, az a Törökországban élő, több mint tízmilliós kurd kisebbség önállósági törekvéseit is felerősíti.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑