Ágymatracba varrva próbáltak migránsokat csempészni Spanyolországba

Marokkóból akarták őket a Spanyolországhoz tartozó Melilla városába csempészni. A rakomány azonban gyanús lett a határrendészeknek, akik megtalálták az illegális bevándorlókat. Az eset jól jelzi, hogy erősödik a nyomás az ibériai államon, amely mostanra a földközi-tengeri migráció legfőbb célpontjává vált.

Az ENSZ adatai szerint 2018 minden hetében több mint ezer illegális bevándorló érkezett Spanyolországba – hangzott el az M1 Híradójában. Az észak-afrikai Melillában különleges rakományt találtak a határrendészek. A Spanyolországhoz tartozó, Marokkóba ékelődő városba vasárnap akart bevinni két, ágymatracnak tűnő csomagot egy autós. A hatóságoknak azonban gyanús lett a hiányos csomagolás, ezért alaposabban is megvizsgálták a matracokat.

A rendőrök késsel felvágták a matrachuzatot, majd nem túl nagy meglepetésükre mindkét ágybetétben egy-egy illegális bevándorlót találtak.

Rohamokat indítanak a határkerítés ellen

Melilla és a csaknem 400 kilométerre fekvő másik spanyol exklávé, Ceuta régóta fontos célpontja az illegális migrációnak.

Az afrikai bevándorlók gyakran szabályos rohamokat indítanak a városokat védő határkerítés ellen, vállalva a pengés drót okozta súlyos sérüléseket is. A határon átjutók ugyanis már európai uniós területre lépnek, ahonnan a menedékkérelem beadása után sokkal könnyebben átjuthatnak a kontinensre.

Sokan inkább hajóra szállnak

Az elsöprő többség azonban más utat választ. Múlt pénteken egy spanyol NGO-hajó 308 migránst tett partra Algeciras kikötőjében, miután a Líbia partjainál fedélzetre vett embereket sem Málta, sem Olaszország nem fogadta. Ugyanezen a napon három spanyol őrhajó összesen 147 migránst vett fel gumicsónakokról Marokkó közelében a tengeren.

A nyáron hivatalba lépett olasz kormány által életbe léptetett kikötőzárlat és más szigorítások miatt mostanra egyértelműen Spanyolország lett a földközi-tengeri migrációs útvonal legfőbb célállomása. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint mintegy 57 ezer migráns – több mint heti ezer új bevándorló – lépett be Spanyolországba 2018-ban. Ez 130 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

Megengedő bevándorláspolitikát képvisel Spanyolország

A spanyolországi migráció élénkülésében nem csak az illegális bevándorlás elleni határozott olasz és líbiai fellépés játszott szerepet. A jobboldali kormányfő elleni, sikeres bizalmatlansági indítvány után júniusban új, szocialista kabinet lépett hivatalba. Pedro Sánchez miniszterelnök pedig egyik első intézkedéseként a migránsok elhelyezésére szolgáló befogadóhelyek számának és kapacitásának bővítéséről döntött.

A madridi kormány által képviselt, megengedő bevándorláspolitikát azonban távolról sem támogatják egyhangúan a spanyolok. A decemberi, andalúziai választás a helyi kabinetet is vezető szocialisták gyengülését, és a bevándorlást ellenző erők megerősödését hozta.

Az autonóm közösség területe magába foglalja Spanyolország déli tengerpartjait – vagyis elsősorban ide érkeznek az illegális migránsok. Az új erőviszonyok alapján a baloldal 36 év után ellenzékbe kényszerül, és jobboldali kormánykoalíció alakul.

A választáson csak második helyezett Néppárt ráadásul stabil kormánytöbbséget mondhat majd magának. A szocialistákkal szakító polgári párt mellett ugyanis támogatásáról biztosította a bevándorlás- és iszlámellenes VOX is, amely az előzetesen várt eredmény dupláját, 10 százaléknyi szavazatot ért el decemberben.

Hirado.hu, M1, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑