Agyonlőttek egy operatőrt Szomáliában

Agyonlőtte egy szomáliai televíziós csatorna egyik operatőrét egy rendőr egy ellenőrzőpontnál kirobbant vita során a fővárosban, Mogadishuban – közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, a sajtószabadság előmozdításával foglalkozó New York-i szervezet.

A CPJ ezt az egyik szemtanú az áldozat testvérének és az újságírók védelmével foglalkozó helyi szervezetek tagjainak beszámolóira hivatkozva adott hírt az esetről.

A beszámoló szerint az operatőr utasként egy háromkerekű motorkerékpáron utazott, amikor megállították őket egy rendőrségi ellenőrzőpontnál. A motorkerékpár vezetője és az operatőr szóváltásba keveredett a rendőrökkel, követelve, hogy engedjék tovább őket, amikor az egyik rendőr kétszer fejbe lőtte. A rendőr ez után elmenekült a helyszínről.

A CPJ afrikai koordinátora, Angela Quintal a gyilkosság okainak feltárását és a felelősök bíróság elé állítását kérte a hatóságoktól.

A CPJ szerint legkevesebb 26 újságíró halt meg munkavégzés során az elmúlt évtizedben szerte a világon.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet sajtószabadságról szóló nemzetközi ranglistáján Szomália a 168. helyet foglalja el a 180 ország közül.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑