Cadmus fordítás Cadmus

Agyonlőttek Jeruzsálemben egy palesztin nőt

Agyonlőttek Jeruzsálem óvárosában egy palesztin nőt, aki késsel támadt izraeli katonákra – jelentette a helyi közszolgálati rádió csütörtökön.

Az incidens a Templomhegy Lánckapu nevű, csakis muzulmánok belépését biztosító bejáratánál történt, ahol mindig a megszálló izraeli fegyveresek ellenőrzik a forgalmat.

Csütörtök reggel egy harminc év körüli palesztin nő hosszú konyhakésével az őrt álló biztonságiakra támadt. A nő a Ciszjordánia északi részén, Szamáriában található Kabatíja városból érkezett.

A határőr katonák tüzet nyitottak rá, majd tűzszerészek vizsgálták át a sebesültet és a környéket esetleges robbanószerkezetet keresve. Az utánuk a helyszínre érkező mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az izraeli biztonságiaknak nem esett bajuk.

Kabatíja Dzsenín szomszédságában helyezkedik el, ahol az utóbbi hetekben több erőszakos incidens is történt, mivel a megszálló izraeli telepesek illegális tépítkezéseket folytatnak palesztin tulajdonú területeken.

Csütörtök hajnalban ebben a térségben agyonlőttek egy másik palesztint, az izraeli biztonságiak szerint a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet egy tagját. A támadó tüzet nyitott az izraeli határőr katonákra Burkin faluban. Az izraeli katonák rajtaütést hajtottak végre a Hamász helyi szerveződésének felszámolására.

A hét elején az izraeli biztonsági erők nagyszabású razziákat tartottak Dzsenín térségében és Ciszjordánia délebbi részein a Gázai övezetet uraló Hamász helyi csoportjainak felgöngyölítésére.

Az izraeli biztonsági szolgálatok azt jelentették, hogy a Hamász támadásokat tervezett Ciszjordániából izraeli célpontok ellen. Öt palesztin – akik közül legalább négyet később azonosítottak – meghalt az izraeli erőkkel lezajlott összecsapásokban. A tűzharcokban súlyosan megsebesült két izraeli katona is, akit valószínűleg hibásan irányzott izraeli fegyverekkel lőttek meg.

Izrael 1967-ben Jordániától elfoglalta és azóta ellenőrzése alatt tartja a többségében palesztinok lakta Ciszjordániát. Ezen a területen számos telepesvárost és falvat építettek fel, melyek a nemzetközi törvények szerint törvénytelenek, mert megszállt területen az azt ellenőrző ország lakosai nem építkezhetnek.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑