Ahogy hatvan éve, úgy napjainkban is Magyarország mellett áll Tunézia

Kulcsszerepe van az oktatásnak és a civileknek az észak-afrikai ország stabilitásában Hemaisz Dzsinaui külügyminiszter szerint.

Több területen is van lehetőség az együttműködésre Magyarország és Tunézia között, a két ország barátsága pedig régi, hiszen Tuniszban már hatvan éve is kiálltak a magyar ügy mellett. Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminiszterrel beszélgettünk, aki a múlt héten négynapos látogatásra érkezett Budapestre.

– Kiállítás nyílt Tunézia és az 1956-os magyar forradalom címmel a Külügyi és Külgazdasági Intézetben. Hogyan kapcsolódik Tunézia a magyarországi eseményekhez?

– Tunézia 1956. március 20-án vált független országgá, előtte pedig hetvenöt évig francia gyarmat volt. Habib Burgiba, a köztársaság első elnöke nemzeti liberális vezetőként nagyon bátor diplomáciai kezdeményezéseket tett, például kimondta, hogy Tunézia támogatja Magyarországot és határozottan elutasítja, hogy szovjet csapatok árasszák el az országot, hiszen ez agresszió. Utasította az ENSZ-nagykövetünket, hogy szólaljon fel a magyarok érdekében, és ő maga is beszélt New Yorkban három témáról: a magyar forradalomról, a Szuezi-csatornáról és Algériáról. Az ENSZ bizottságot hozott létre és megfigyelőket küldött Magyarországra, ebben három ország képviseltette magát, az egyik Tunézia volt. A budapesti kiállításon csak egy részét látjuk annak a számtalan cikknek, ami akkoriban a tunéziai sajtóban megjelent Magyarországról. A magyar üggyel nagyon intenzíven foglalkoztak, több mint egy hónapon keresztül. Tunézia ott volt Magyarország mellett a nehéz időkben, és ez fordítva is igaz, hiszen Magyarország támogatta Tunéziát a demokratikus átalakulási folyamatban, ami öt-hat éve kezdődött. Tunéziában idén a függetlenség hatvanadik évfordulóját, a tunéziai–magyar diplomáciai kapcsolatok és eleve a modern tunéziai diplomácia születését is ünnepeljük, amelynek egyik első lépése volt, hogy kapcsolatokat létesítsen Magyarországgal.

– Milyen együttműködésre törekednek most Magyarországgal?

– Személyemben először látogat Magyarországra tunéziai miniszter 2008 óta, nagyon fontos számunkra ez a látogatás. Meggyőződtem róla, hogy magyar partnereink is nagyon elszántan keresik az együttműködési lehetőségeket. A politikai kapcsolatok mellett nagyon fontos a mezőgazdaság, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel egyeztettem arról, hogy több területre is koncentrálhatunk, mint Tunézia újraerdősítése, hogy megakadályozzuk az elsivatagosodást, vagy a vízgazdálkodás, a víztisztítás. Kiemelném a turizmust is, bőven van hová fejleszteni, hiszen tavaly csak ötezer magyar járt Tunéziában, pedig az ország nagyon szép, háromezer éves történelme és kultúrája van, biztos vagyok benne, hogy ezt a magyarok is szívesen felfedeznék. Emellett össze lehetne hasonlítani a jó gyakorlatain­kat az oktatás terén is. Bátorítottam tárgyalópartnereimet, hogy magas, kormányzati szinten képviseltessék magukat azon a november 29-30-án tartandó tunéziai kongresszuson, ahova több mint hetven országot hívtunk meg. Várjuk a magánszektor képviselőit is, a rendezvény célja bemutatni a beruházási lehetőségeket, fejleszteni a gazdasági partnerséget.

– Az arab tavasz által érintett országokkal szemben Tunézia stabilnak tekinthető. Hogyan érték ezt el?

– Nem szeretném összehasonlítani magunkat más országokkal, de tény, hogy megvoltak a siker feltételei. Hatvan éve fejlesztjük az oktatást, ami tizenhat éves korig kötelező, mindkét nem számára ingyenes egészen az egyetemig. Az iskolázottsági szint magasabb, mint más környező országokban. Burgiba elnök már hatvan éve törvénybe iktatta a nők és a férfiak teljes egyenlőségét, valamint eltörölte a poligámiát. Az oktatás is hozzájárult ahhoz, hogy valódi tartalom legyen a nemek egyenlőségének hirdetése mögött. Erős a civil társadalom, amiben főleg a nők vesznek részt, eredményesen visszaszorítják az olyan iszlamista követeléseket, mint a saría bevezetése. A 2013-ban alapított, tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Nemzeti Párbeszéd Kvartett négy szervezetet tömörít: egy ügyvédi szervezetet, egy munkás szakszervezetet, egy ipari, kézműves szervezetet és egy civil jogi szervezetet. Ennek központi szerepe volt a szakértői kormány felállításában, amely 2014 végén szabad választásokat rendezett, de már előtte olyan új alkotmányt írtak, amely néhány európai országénál is modernebb. Eltökéltek vagyunk abban, hogy megmutassuk az embereknek, hogy a demokrácia a legjobb járható út – ez nem mindenki számára evidens. Dinamizmusra van szükség a gazdaságban, meg kell oldani a jelenleg magas munkanélküliséget. A jelenlegi kormányban hét párt van, nagy többséggel, stabilan kormányoz.

– Hogyan járul hozzá Tunézia a migrációs válság kezeléséhez?

– Fontos leszögezni: Tunéziából már nem mennek Európába illegális migránsok. Urai vagyunk a helyzetnek, a forradalom utáni időkhöz képest már senki se akarja elhagyni az országot. Franciaországgal és Olaszországgal is vannak megállapodásaink, Franciaországba például évente tizenkétezer tunéziai megy dolgozni, legálisan. Németország is segít lehetőségeket teremteni az embereknek, hogy ne máshol akarjanak élni. Szerintünk a migrációs válságot úgy lehet megoldani, ha a származási országokban fektetünk be, adunk választ az emberek szükségleteire. Azoknak, akik át akarnak kelni a tengeren Európa felé, a saját országukban kell megteremteni a méltó élet perspektíváját.

Magyar Hírlap

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑