Cadmus fordítás Cadmus

Ajmán Benabderrahmánt nevezték ki miniszterelnöknek Algériában

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök Ajmán Benabderrahmán volt pénzügyminisztert nevezte ki új miniszterelnöknek szerdán, és felkérte kormányalakításra is.

Abdel-Aziz Dzserad eddigi kormányfő a múlt héten nyújtotta be lemondását a június 12-i előrehozott választások nyomán.

A voksoláson a kormányzó Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) aratott győzelmet, de mindössze 105 helyet szerzett a 407 fős parlamentben, jóval kevesebbet, mint amennyi a többségi kormányzáshoz szükséges. A második legnagyobb parlamenti erővé a független képviselők váltak.

Az OPEC-tagország pénzügyi nyomás alá került az alacsony olaj- és gázárak miatt, pedig ezek az ásványkincsek az ország fő bevételi forrásai. A válságot tovább élezte a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatása, ami számos beruházás elhalasztásához vezetett a különböző gazdasági ágazatokban.

A 45 millió lakosú észak-afrikai ország eddig nem tudta több lábra helyezni gazdaságát annak ellenére, hogy erőfeszítéseket tett a nem energetikai szektorának kiépítésére.

A 2019 decemberében megválasztott Tebbun ismételten fogadkozott, hogy politikai és gazdasági reformokat hajt végre hazájában a Hiraknak nevezett, mozgalommá szélesedett kormányellenes tüntetéssorozat nyomán, amely tavalyelőtt februárjában kezdődött, és Abdel-Azíz Buteflika elnök lemondásához vezetett még az év áprilisában.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑