Akár már váltságdíjat is kérhettek az emberrablók

Kalózok raboltak el egy magyar férfit Nigéria partjainál. Egy német konténerszállító hajót ért támadás még szombaton: az emberrablók a 18 fős legénységből hat embert ejtettek túszul, köztük egy magyar férfit is.

A Terrorelhárítási Központ válságközpontot hozott létre, és mindent megtesz, hogy kiszabadítsák a férfit. Az ehhez hasonló ügyek viszont akár hónapokig is elhúzódhatnak.

A Boko Haramot 2002-ben alapították és 2009-ben kezdett igazán radikalizálódni. Azóta a terrorszervezet egy iszlám állam megteremtéséért küzd. Az elmúlt 8 évben már több mint húszezren vesztették életüket, és 2,6 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására miattuk. 2014. április 14-én éjjel 329 diáklányt raboltak el Chibokból, bár sokan közülük azóta kiszabadultak, többségük még mindig fogságban van.

Elképzelhető, hogy az emberrablók váltságdíj-követeléssel lépnek majd fel – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Akár már az is lehetséges, hogy ezt megtették. A kalózok gyakran azt preferálják, hogy egy ilyen követelés ne kerüljön nyilvánosságra, a hatóságoknak ne kelljen a közvélemény nyomására cselekednie – tette hozzá.

Elmondta, hogy egy ilyen teherhajó többnyire fegyvertelen, kisszámú legénységgel bír, akiknek nincs más lehetőségük egy ilyen szituációban, mint megadni magukat. A mai hajók sokkal sebezhetőbbek, korábban, például a középkorban a hajókat még felfegyverezték.

Nem véletlen, ha ezek az emberrablók motorcsónakot használnak a támadásokhoz, mivel a kisebb testű hajó mozgékonyabb és nehezebben követhető – magyarázta a szakértő. Az ilyen típusú teherhajók rendelkeznek egy pánikszobával is. A probléma azonban az, hogy a kalózok a támadásokat nem jelentik be előre, meglepetésszerűen, sötétben ostromolják meg a hajókat, a legénység nem tud előre felkészülni – fűze hozzá.

Az emberrablás mellett olajat is lopnak a kalózok. Gyakran mindent visznek, ami mozdítható – mondta Gyarmati István. Nigéria híres a mindent behálózó bűnözéséről, működik náluk egy jól fejlett terrorszervezet is, a Boko Haram.

Az országban a kormány sem képes minden területet felügyelni, egy részét az előbb említett terrorszervezet tartja irányítása alatt, és forráshiány esetén hasonló akciókkal próbálja előteremteni a szükséges anyagiakat a működése fenntartásához.

A szakértő megjegyezte, hogy egy-két hadihajó nem segítene a helyzeten, hiszen az óceán rendkívül nagy. Műholdas megfigyelésre, drónokra, repülőkre lenne szükség ahhoz, hogy megfigyelés alatt lehessen tartani a területet. Feltételezhetően ebben az esetben a kalózok keresnének másik térséget maguknak, továbbállnának – szögezte le.

Orientalista.hu – Hirado.hu, M1

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑