Cadmus fordítás Cadmus

Alacsony lett a részvétel a Hirak által bojkottált algériai választásokon

2021. 06. 14.

Kevesebb mint egyharmados részvételi aránnyal zárultak szombaton Algériában az előrehozott parlamenti választások, amelyek révén a hatalmon lévő politikai elit véget akart vetni a Hirak ellenzéki mozgalom két éve tartó tüntetéssorozatának és az ország gazdasági válságának.

Az előrehozott választások megrendezését az Abdel-Madzsid Tebbun államfő vezette kormány párosította azzal, hogy csapást mér a Hirakra: a voksolás előtt két nappal őrizetbe vették a mozgalom két vezető alakját: Karim Tabbut és Ihszán El-Kádit, valamint Háled Drareni újságírót.

A 2019 februárjában életre hívott Hirak mozgalom a politikai rendszer radikális átalakítását akarja, és “komédiának” minősítette a választásokat, annak bojkottjára szólította fel híveit, mert szerinte a jelen körülmények között megrendezett voksolástól nem sok változás várható a politikai vezetésben.

A francai sajtóban megszólaltatott több algériai szerint a hatalmat valójában a hadsereg és az állambiztonsági apparátus birtokolja már évtizedek óta, nem pedig a választott képviselők vagy a hagyományos pártok, amelyeket korrupcióval vádolnak.

A három ellenzéki személyiséget a szavazás napján szabadon engedték.

A részvétel az algériai parlamenti választásokon általában is alacsony, de a mostani 30,2 százalékra még nem volt példa. A kormány ennek ellenére elfogadhatónak nevezte az arányt.

A központi választási bizottság vezetője vasárnap közölte, hogy eredmény néhány nap múlva várható.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑