Cadmus fordítás Cadmus

Alelnöke oltaná Trump tüzét a Közel-Keleten

2017. 12. 19.

Nem csitulnak az indulatok az iszlám világban. A palesztin vezetők nem fogadják ma Mike Pence amerikai alelnököt és tömegtüntetésre szólítják a lakosságot.

Washington lemondta Mike Pence alelnök palesztin területre tervezett útját, miután Mahmúd Abbász palesztin elnök múlt héten jelezte, nem kíván találkozni az amerikai politikussal.

Donald Trump december 6-i bejelentése, miszerint Jeruzsálembe költözteti az amerikai nagykövetséget, Izrael fővárosának ismerve el a várost, olyan indulatokat szült az iszlám világban és a palesztin lakosság körében, illetve olyan diplomáciai feszültségeket gerjesztett, amelyek pillanatnyilag kezelhetetlennek tűnnek.

A palesztinok szerint az Egyesült Államok elveszítették a független közvetítő státusát az izraeli-palesztin békefolyamatban, és már maga, a különben kimérten és diplomatikusan eljáró Abbász elnök is nyílt ellenállásra buzdít. Már nem csak a Hamász terrorszervezet, hanem az elnök pártja, a Fatah, a Palesztin Hatóság fő ereje is nyílt Amerika-ellenességre buzdít. Szombaton a Fatah is jeruzsálemi tiltakozásra szólította fel híveit Mike Pence mai, izraeli látogatása idejére.

Gázából napok óta rakétákkal támadják a határmenti izraeli települések lakónegyedeit, amelyekre az izraeli hadsereg minden alkalommal válaszol. Hétfőn hajnalban a Hamász kiképzőtáborát vette célba az IDF, az izraeli védelmi minisztérium pedig közölte, az ellencsapásokat addig folytatják, amíg az iszlamisták le nem teszik a fegyvert. Az amerikai alelnök látogatása idejére is zavargásokkal lehet számolni.

Pence Izrael mellett Egyiptomba is ellátogat ma. Bár a kairói vezetés ugyancsak tiltakozik Trump Jeruzsálem státusát érintő döntése ellen, alelnökét azonban fogadja. Minden bizonnyal nagy szerepet játszik ebben az az évente folyósított amerikai hadisegély, amely nélkül az egyiptomi hadsereg komoly anyagi gondokkal küszködne. Az egyiptomi kopt ortodox egyház pátriárkája azonban lemondta tervezett találkozóját az amerikai alelnökkel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tegnap, épp egyiptomi kezdeményezésre tűzte napirendre azt a határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánítaná a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket. A tervezet felszólítja az államokat: tartózkodjanak attól, hogy diplomáciai képviseleteket létesítsenek Jeruzsálemben.

A szavazás lapzártánk után ért véget, de előzetesen még az indítványozók is azzal számoltak, hogy az egyiptomi tervezet elbukik Washington vétóján. Az elfogadáshoz a 15 tagú BT-ből 9 támogató voks szükséges valamint az, hogy az állandó tagok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Franciaország – egyike se vétózza meg.

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap azt közölte, Ankara megfontolja, hogy palesztinai nagykövetséget nyisson Kelet-Jeruzsálemben.

Orientalista.hu – Népszava

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑