Cadmus fordítás Cadmus

Algéria bekérette a külügyminisztériumba a francia nagykövetet a vízumkiadás szigorítása miatt

2021. 09. 30.

Az algériai külügyminisztériumba kérették be szerdán Franciaország algíri nagykövetét tiltakozásul amiatt, hogy a francia kormány szigorítja a beutazó vízumok kiadását Algéria, Marokkó és Tunézia állampolgárai számára, amelyek nem működnek együtt az illegális bevándorlók visszafogadásában.

Francois Gouyette nagykövetnek jegyzéket adtak át, amelyben – a hivatalos közlemény szerint – az algériai kormány tiltakozott a Franciaországba tartó algériai állampolgárok utazásának folyamatosságát érintő egyoldalú francia kormánydöntés ellen, A külügyminisztérium azt is kifogásolta, nem konzultáltak előzetesen az algériai féllel, és “kellemetlen lépésnek” nevezte a francia döntést, amely “bizonytalanságot okoz a két ország közötti együttműködés érzékeny területén”.

A marokkói külügyminiszter kedden bírálta a francia döntést. Nászir Burita kijelentette: “Marokkó mindig felelősen és kiegyensúlyozottan kezelte a bevándorlás kérdését és az emberek utazásának megkönnyítését, illetve az illegális bevándorlás elleni harcot”.

Marokkó tanulmányozni fogja a döntést, amelynek indokai azonban pontosításra, párbeszédre szorulnak, mert nem felelnek meg a valóságnak – tette hozzá a miniszter.

Tunézia szerda estig nem reagált hivatalosan a francia döntésre.

Gabriel Attal francia kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy megszigorítják a franciaországi beutazó vízum biztosítását a marokkói, algériai és tunéziai állampolgárok számára, miután az észak-afrikai országok nem működnek együtt az illegális bevándorlók visszafogadásában.

A kormányszóvivő megerősítette, hogy a marokkóiak 50 százalékkal, az algériaiak és a tunéziaiak pedig 33 százalékkal kevesebb beutazási vízumot kapnak ezentúl.

A belügyminisztérium adatai szerint Algéria 2021. január és július között 31 esetben írta alá a konzuli engedélyt a hazatérésre, és 22 kitoloncolást valósított meg, miközben 7731 kiutasított algériai állampolgár vár hazatérésre.

Azaz az algériaiakat érintő kiutasítások 0,2 százalékát tudták a francia hajtóságok végrehajtani. A marokkóiak esetében 2,4, a tunéziaiaknál 4 százalékos ez az arány.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑