Cadmus fordítás Cadmus

Algéria felfüggesztett egy Madriddal kötött szerződést a spanyol kormány nyugat-szaharai álláspontja miatt

2022. 06. 09.

Algír felfüggesztette a Madriddal húsz éve kötött együttműködési szerződést szerdán, miután a spanyol kormány szerinte “engedményt tett” Marokkónak a Nyugat-Szahara feletti, régóta húzódó területi vitában – jelentette az El País című spanyol napilap.

“Madrid megsértette erkölcsi, jogi és politikai kötelezettségeit azzal, hogy teljes támogatásáról biztosította Marokkó megszálló politikáját a térségben” – áll az algíri elnöki hivatal közleményében, amelyben leszögezik, hogy a 2002 októberében kötött, a két ország védelmi, kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatait mélyítő szerződést azonnali hatállyal függesztik fel.

Algéria márciusban már visszahívta konzultációra spanyolországi nagykövetét, miután a marokkói királyi palota bejelentette: a spanyol kormány elfogadta a lehetőséget, hogy Nyugat-Szahara – Rabat 2007-es javaslatának megfelelően – autonóm tartomány legyen marokkói fennhatóság alatt. Röviddel ezután Madrid üdvözölte, hogy Marokkóhoz fűződő viszonya “új szakaszba” lépett.

Algéria a területen független államot létrehozni kívánó Polisario Front támogatója, és egyben Spanyolország legjelentősebb gázellátója. Brahim Gáli, a Polisario Front vezetője áprilisban szintén bírálta Madrid lépését.

Nyugat-Szahara 1975-ig spanyol gyarmat volt. Spanyolország kivonulása után Marokkó annektálta a terület egy részét. A ritkán lakott, de nyersanyagokban, elsősorban foszfátban gazdag sivatagi régió nagy részét azóta Rabat ellenőrzi. A Polisario Front és a marokkói erők között többször került sor összecsapásokra a múltban.

MTI 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑