Cadmus fordítás Cadmus

Algéria garantálja Spanyolországban a földgázellátást

2021. 10. 29.

Algéria garantálja, hogy továbbra is teljesíti az érvényes földgázszállítási megállapodásait Spanyolország felé annak ellenére, hogy napokon belül elzárja Marokkón áthaladó gázvezetékét – erről Teresa Ribera spanyol energiaügyekért felelős miniszter beszélt Algírban szerdán.

A tárcavezető elmondta: az algír kormány tájékoztatta arról, hogy miként kívánják növelni a kapacitást a megmaradó egy gázvezetéken, illetve hogyan egészítik ki cseppfolyós gáz szállításával tengeri úton, szükség esetén növelt mennyiségben is.

Egy hónapon belül már a második spanyol miniszter látogatott el az észak-afrikai országba, hogy tárgyaljon az ellátás zavartalanságáról a megváltozott feltételek mellett.

Spanyolország legnagyobb földgázbeszállítója Algéria, 2020-ban az importált földgáz 30 százalékát innen vásárolta a dél-európai ország. Azonban az algír kormány úgy döntött: október 31-e után két Európába vezető gázvezetéke közül elzárja a Marokkón áthaladó, 1996 óta üzemelő vezetékét, miután lejárnak az érvényes szerződések.

Algéria augusztus végén megszakította diplomáciai kapcsolatait is Marokkóval, de a két észak-afrikai ország viszonya már jó ideje konfliktusokkal terhelt, amelynek hátterében a többi közt a Nyugat-Szahara vitatott hovatartozása áll. Az algír vezetés szerint ráadásul Marokkó tömegesen és szisztematikus módon kémkedett algériai állampolgárok és tisztségviselők után izraeli technológiát alkalmazva.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑