Cadmus fordítás Cadmus

Algéria hazahívta konzultációra párizsi nagykövetét a francia vízumkiadás szigorítása miatt

2021. 10. 03.

Algéria hazahívta konzultációra párizsi nagykövetét az algériai állampolgárokat érintő francia vízumkiadás szigorítása és Párizs “felelőtlen” kijelentései miatt – közölte szombaton az algériai elnöki hivatal.

Ez a fejlemény arra utal, hogy tovább mérgesedik a francia-algériai viszony Párizsnak az észak-afrikai országokkal szembeni vízumpolitikája miatt. A vízumügyben szombaton telefonon beszélt egymással a francia és a tuniszi elnök, és ez alapján a francia-tunéziai viszony sokkal konstruktívabban alakul.

 francia kormány kedden jelentette be, hogy ezentúl jóval kevesebb beutazóvízumot ad ki a marokkói, az algériai és a tunéziai állampolgároknak, mert állítása szerint az észak-afrikai országok nem működnek együtt vele az illegális bevándorlók visszafogadásában, pedig erről már három éve tárgyal az érintett országokkal.

Algír a bejelentésre azonnal úgy reagált, hogy a külügyminisztériumába bekérették a francia nagykövetet. Algír azt állította, hogy a francia lépésről nem konzultáltak előtte. Marokkó is tiltakozott, azt állította, hogy a francia döntés indokai nem felelnek meg a valóságnak, és alapos tanulmányozást ígért. Tunézia szombaton reagált először: Kaisz Szaíd elnök telefonon beszélt francia kollégájával, Emmanuel Macronnal.

Algéria ráadásul a belügyeibe való beavatkozásnak és a néhai gyarmattartó Franciaország bűnei kisebbítésére tett kísérletnek vette, hogy Macron a Le Monde című lap szerint egyebek között azt mondta egy beszélgetésen: Algériában egészen függetlensége 1962-es kezdete óta félig katonai irányítású rendszer van, amely meghamisítja a történelmet, és amelynek tisztségviselői visszaélnek a francia vízumhoz való könnyű hozzájutás lehetőségével. A vízumkiadás szigorítása e vezetők ellen irányul, nem pedig az üzletemberek, diákok ellen – tette hozzá Macron a lap szerint.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök a Macronnal szombaton folytatott telefonbeszélgetésében hivatala közleménye szerint kifejezte sajnálkozását a francia vízumkiadás szigorítása miatt. Macron erre megjegyezte: elképzelhető, hogy a szigorítást később felülvizsgálják. A tunéziai elnök úgy vélte, hogy az illegális migráció kérdését ma már csakis egy új megközelítéssel lehet megoldani, és hogy ez lesz az egyik fő feladata az új tunéziai kormánynak, amely a napokban alakulhat meg. A párizsi Elysée-palota pedig a beszélgetésről kiadott közleményében azt írta: a felek megállapodtak abban, hogy megerősítik együttműködésüket az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑