Cadmus fordítás Cadmus

Algéria lezárta légterét a marokkói polgári és katonai légiforgalom előtt

2021. 09. 23.

Algéria a legfőbb nemzetbiztonsági tanács döntése értelmében lezárta légterét a marokkói polgári és katonai légiforgalom előtt – közölte szerdán este az algériai elnök hivatala a két szomszédos állam elmélyülő konfliktusa nyomán.

Az algériai elnöki hivatal indoklása szerint a döntést “a marokkói fél folytatódó provokációinak és ellenséges viselkedésének” tükrében hozták meg.

A tilalom kiterjed minden, marokkói regisztrációs számmal rendelkező repülőgépre. A Royal Air Maroc (RAM) marokkói légitársaság egyik névtelenséget kérő tisztségviselője szerint a légtérzár mindössze heti tizenöt járatot érint, amelyek Marokkót Tunéziával, Egyiptommal, illetve Törökországgal kötik össze. Mint mondta, mindez jelentéktelen hatással van a légitársaságra, mert a járatokat átterelik a Földközi-tenger felé.

Algéria augusztus 25-én megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval Rabat “ellenséges” cselekedeteire hivatkozva miután a marokkói nagykövet New Yorkban az algériai Kabili régió önrendelkezése mellett emelt szót.

Az algíri vezetés mindemellett azzal vádolja a marokkói kormányt, hogy a MAK nevű szeparatista csoportot támogatja, amelyet Algériában terrorszervezetnek nyilvánítottak. Az algériai hatóságok egyébként épp ezt a csoportot vádolják azzal, hogy felelős a legalább 65 ember életét követelő kabili erdőtüzekért.

A diplomáciai kapcsolatok megszakításához nagyban hozzájárult a két ország hosszan tartó, a Nyugat-Szaharával kapcsolatos, több évtizedes vitája, illetve az, hogy az algíri vezetés szerint Marokkó tömegesen és szisztematikus módon kémkedett algériai állampolgárok és tisztségviselők után izraeli technológiát alkalmazva.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek.

Donald Trump amerikai elnök elismerte a marokkói szuverenitást Nyugat-Szahara felett, amiért cserébe Rabat rendezte kapcsolatait Izraellel. Mindez olyan félelmeket keltett az algériai vezetésben, hogy Marokkó katonai támogatást kaphat Izraeltől destabilizálva ezzel az országot. A két ország határa 1994 óta le van zárva.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑