Cadmus fordítás Cadmus

Algéria megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval

2021. 08. 25.

Algéria megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval – jelentette be kedden Ramtán Lamamra algériai külügyminiszter.

Lamamra szerint Marokkó izraeli kémszoftverrel figyeltetett meg algériai tisztségviselőket.

“Marokkó tömegesen és szisztematikus módon kémkedett algériai állampolgárok és tisztségviselők után izraeli technológiát alkalmazva” – közölte a külügyminiszter.

A közelmúltban 17 médiaszervezet nyilvánosságra hozta a Forbidden Stories által vezetett nyomozás eredményeit, amelyek szerint különböző országok kormányai, köztük Marokkó vezetése is az NSO Group izraeli kibercég Pegasus nevű programjával újságírók, aktivisták és kormánytisztviselők telefonjait próbálták meg feltörni, vagy törték is fel sikeresen megfigyelés céljából. A Forbidden Stories szerint a megfigyeltek listáján algériai politikusok és katonák nevei is szerepeltek.

A diplomáciai kapcsolatok megszakításának hátterében hírügynökségek szerint a két ország hosszan tartó konfliktusa, így a többi között a Nyugat-Szaharával kapcsolatos, több évtizedes vitája húzódik meg.
Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát.

A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek.

Donald Trump amerikai elnök elismerte a marokkói szuverenitást Nyugat-Szahara felett, amiért cserébe Rabat rendezte kapcsolatait Izraellel. Mindez olyan félelmeket keltett az algériai vezetésben, hogy Marokkó katonai támogatást kaphat Izraeltől destabilizálva ezzel az országot.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑