Cadmus fordítás Cadmus

Algériában ezrek tüntettek a reformpárti megmozdulások évfordulója előtt

2021. 02. 17.

Ezrek tüntettek Algériában kedden, csaknem egy héttel az országot hosszú ideig irányító Abdel-Azíz Buteflika volt elnök elmozdításával végződő tömegtüntetések kezdetének második évfordulója előtt.

A tiltakozók a fővárostól keletre található, Bidzsája tartománybeli Harráta városában gyűltek össze. A tartományban kezdődtek a két évvel ezelőtti demonstrációk, mielőtt tömegtüntetésekké alakulva átterjedtek más városokra is az észak-afrikai országban.

A keddi megmozdulás résztvevői korrupcióellenes jelszavakat skandáltak, szabad, demokratikus Algériát követeltek, illetve a rendszer megbuktatására szólítottak fel a közösségi médiában megosztott videofelvételek tanúsága szerint.

Bár Buteflika 2019 áprilisában lemondott, a tiltakozások heti rendszerességgel folytatódtak – elsősorban Algírban – tavaly márciusig, amikor is a koronavírus-járvány nagyjából véget vetett a megmozdulásoknak.

A 2019 decemberében megválasztott Abdel-Madzsid Tebbun az elmúlt napokban egyeztetéseket tartott politikai pártok vezetőivel, amely során politikusok szerint felmerült a parlament feloszlatásának és előrehozott választásoknak kiírásának lehetősége.

A lépés célja a Hirak (mozgalom) nevű szerveződés lecsillapítása lehet, amely amiatt bírálja Tebbunt, hogy Buteflika régi rendszeréhez tartozik.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑