Cadmus fordítás Cadmus

Ali Hamenei: megbocsáthatatlan bűntett az iskoláslányok megmérgezése

2023. 03. 06.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője megbocsáthatatlan bűntettnek nevezte az iráni diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokat – jelentette az iráni állami média hétfőn.

Az elmúlt hónapokban diáklányokat mérgeztek meg Iránban, a hatóságok szerint bosszúból, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken. Hivatalos adatok szerint az elmúlt három hónapban 52 intézményben összesen több mint ezer gázmérgezés történt. A hatóságok vizsgálatot indítottak.

“A hatóságoknak komolyan kell venniük a megmérgezett diáklányok ügyét. Ez megbocsáthatatlan bűntett, az elkövetőket szigorúan meg kell büntetni” – mondta Ali Hamenei ajatollah.

A diáklányok elleni támadások novemberben kezdődtek a síiták szent városnak számító Kumban, majd átterjedtek Irán 31 tartománya közül 25-re. A sorozatos támadások hatására néhány szülő nem engedte iskolába gyermekét és tüntetésbe kezdett.

Ebrahim Raiszi iráni elnök múlt pénteken felszólította a belügyi és a hírszerzési minisztériumot, hogy “akadályozzák meg az ellenség tervét a lakosság megfélemlítésére”.

Madzsid Mirahmadi iráni belügyminiszter-helyettes azzal vádolta meg a mérgezéses támadások kitervelőit, hogy iskolákat akarnak bezáratni, és újra rendszerellenes lázongást akarnak szítani. Az iszlám köztársaságban hónapokig zavargások voltak, miután egy fiatal nő szeptember közepén meghalt az erkölcsrendészet őrizetében.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑