Cadmus fordítás Cadmus

Alijev: az örmény események nem befolyásolják a novemberi tűzszüneti megállapodást

A mostani örményországi események nem befolyásolják a tűzszüneti megállapodást, amelyet a Hegyi-Karabahban folytatott őszi háború után tavaly november 9-én írt alá az örmény és az azeri fél és Oroszország – jelentette ki pénteki nemzetközi sajtóértekezletén Ilham Aliyev azeri elnök.

Aliyev hangsúlyozta, hogy ami csütörtökön Jerevánban történt, az Örményország belügye. Kifejtette, “Örményország nehéz helyzetben van, ott olyan folyamatok alakultak ki, amelyek nagy mértékben megrázták államiságának alapjait. A háború eredményei azonban változatlanul megmaradnak” – tette hozzá.

Mint mondta: az akkor született megállapodásban foglaltak java része teljes mértékben meg fog valósulni. Vannak azonban olyan kérdések, amelyeket meg lehet még vitatni. Hangsúlyozta, Jerevánnak nem marad nagy tere a választásra.

“Meg kell barátkoznia az új realitással, és számolnia kell vele” – mondta.

Örményországnak jelenleg a lehető legelfogadhatóbb választása az lehet, hogy teljesíti a november 9-én elfogadottakat.

Örményországban csütörtökön az Onik Gaszparján vezette katonai vezérkar távozásra szólította fel Nikol Pasinján miniszterelnököt és kormányát, arra hivatkozva, hogy a kialakult válsághelyzetben már nem képes megfelelő döntéseket hozni.

Pasinján puccskísérletnek nevezte a lépést, és válaszul felmentette hivatalából a vezérkari főnököt és első helyettesét. Armen Szárkiszján örmény elnök még nem hagyta jóvá ezt az előterjesztést. Az ellenzéki Haza Megmentéséért Mozgalom ugyanakkor üdvözölte a vezérkar kezdeményezését, és további tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba.

Alijev pénteken hangoztatta, országa azonnal cselekedni fog, amennyiben Örményország részéről azt tapasztalja, hogy revansra készül. Mint mondta, a revanstörekvéseket szigorúan megtorolják, egy percig sem fognak tétovázni, amennyiben a visszacsapás veszélyét megérzik.

Külföldi újságíróknak beszélt arról is, hogy a harcok befejezését követően az örmény fél nem adta át a Hegyi-Karabahban elaknásított területek térképét. Szerinte ez bűncselekmény, mert a régióban számos esetben katonák és civilek haltak meg aknarobbanásban. Azt mondta, hogy Baku tavaly ősszel minden örmény hadifoglyot visszaadott Jerevánnak, csupán terroristákat és diverzánsokat tartott vissza. Ez utóbbiak már a tűzszüneti megállapodást követően estek fogságba azokon a területeken, amelyek visszakerültek azeri fennhatóság alá. Aliyev állítása szerint a diverzánsok katonákra és polgári lakosokra támadtak.

Az azeri elnök beszélt arról is, hogy repülőtereket készülnek építeni Lacsin és Zengilan régióban. Ez utóbbi a későbbiekben nagyon fontos logisztikai központtá alakul majd. Hegyi-Karabah Füzuli járásában már megkezdték egy nemzetközi repülőtér építését, amelyet ősszel üzembe is helyeznek. A légikikötő nagy gépeket is képes lesz fogadni. Ezek az építkezések lehetőséget teremtenek majd a terület helyreállítására – mondta az államfő -, figyelembe véve azokat a szállítmányokat, amelyek majd oda külföldről érkeznek.
Aliyev közlése szerint Susa (örményül Susi) városban is épül repülőtér, illetve két odavezető autópálya. Pontos határidőket nem tudott mondani, arra hivatkozva, hogy az építkezések menete függ az érintett területek aknamentesítésétől is.

Az Azerbajdzsán területébe ékelődött, az országtól egyoldalúan elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben legutóbb tavaly szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok, miután Azerbajdzsán hadműveleteket indított az enklávé visszaszerzésére, és sikerült is jelentős területeket visszafoglalnia.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑