Cadmus fordítás Cadmus

Állításuk szerint a tálibok ellenőrzik Afganisztán határainak 90 százalékát

A tálibok Afganisztán határának 90 százalékát ellenőrzik, ahol offenzívát hajtanak végre, kihasználva a külföldi katonák kivonását – állította az iszlamisták egyik szóvivője csütörtökön.

“Afganisztánnak a Tádzsikisztánnal, Üzbegisztánnal, Türkmenisztánnal és Iránnal közös határainak körülbelül 90 százaléka az ellenőrzésünk alatt van” – mondta Zabibulla Mudzsahid szóvivő a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek.

Az állítást független forrásból az AFP francia hírügynökség nem tudta megerősíteni.
Hozzátette, hogy a lázadók nem tűrik el többé külföldi csapatok jelenlétét Afganisztánban, ami vonatkozik a török katonákra is.

“Korábban már elutasítottuk Törökország álláspontját, és jeleztük, hogy az Egyesült Államok afganisztáni kivonulása után nem engedjük meg, hogy külföldi csapatok bármilyen ürüggyel Afganisztánban állomásozzanak” – szögezte le.

Zabibulla Mudzsahid azt is közölte, hogy “nem engedik” meg az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetnek, hogy “aktív szerepet játsszon az országban”. A szóvivő szerint “már nincsen Közép-Ázsiából vagy Kínából érkezett harcos” Afganisztánban.

A tálibok május óta heves offenzívát folytatnak az afgán kormányerők ellen, miközben a nemzetközi erők végleges kivonulásukat készítik elő Afganisztánból, amely a tervek szerint augusztus végén fejeződik be.

Az iszlamisták jelentős területeket foglaltak el vidéken, valamint kulcsfontosságú határátkelőket, és több nagyvárost körülzártak.

A létfontosságú amerikai támogatástól megfosztott afgán kormányerők csak csekély ellenállást tanúsítottak, lényegében csak a tartományi székhelyeket és a fontosabb útvonalakat ellenőrzik.

Júliusban a tálibok azt állították, hogy az ország területének 85 százaléka van a kezükben, a kormány ezt a számot kétségbe vonta, független források pedig nem erősítették meg.

A tálib offenzíva aggasztja a szomszédos országokat, elsősorban Tádzsikisztánt, amellyel Afganisztánnak több mint 1200 kilométer hosszú közös határa van. Az ország csütörtökön teljes hadseregét meglepetésszerű hadgyakorlatra mozgósította. Oroszországgal és Üzbegisztánnal augusztusra terveznek közös hadgyakorlatot az afgán határ közelében.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑