Állóháború alakult ki a kormány és Haftar tábornok erői között

legrosszabb forgatókönyv valósult meg Líbiában, állóháború alakult ki az egységkormány és Halífa Haftar tábornok erői között – mondta Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő elmondta, egyelőre kiegyenlítettnek tűnnek az erőviszonyok, ugyanakkor egyre durvább eszközökhöz nyúlnak a harcoló felek.

Hozzátette, erre utal, hogy mostanra lakott területeket bombáznak: rakétatámadás érte Tripolit, a fővárost.

A harcok több szempontból is súlyosan érinthetik a migrációs helyzetet. Az ezt kezelő líbiai szervek jelenleg mással vannak elfoglalva, és becslések szerint akár másfél millió menekült is lehet az országban. Egy részük valószínűleg inkább hazatér, de a többség Európa felé veheti az irányt – mondta az adjunktus.

Április elején Haftar offenzívát indított a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek – köztük a főváros, Tripoli – ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A kiújult harcok miatt már több ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

Líbia Moammer Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot.

Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑