Általános amnesztiát hirdettek a szíriai kurdok, de harcosokra nem vonatkozik

 A Szíria északi és keleti részét ellenőrző kurdok hétfőn általános amnesztiát hirdetett az ellenőrzése alatt álló börtönök tehermentesítése érdekében; ott raboskodik az Iszlám Állam terrorszervezet több mint 10 ezer harcosa is, és a rendelkezés nem terjed ki a fő felelős dzsihadistákra.

Minderről a hatóság tájékoztatta a kurd területen működő, helyi és külföldi aktivistákból álló Rojava Information Center csoportot.

A kurd vezetés határozatának értelmében szabadon engedik a kisebb bűncselekményeket és vétséget elkövetőket, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket és a 75 évesnél idősebbeket.

A súlyos bűncselekményeket elkövetők büntetését a felére csökkentik, az életfogytiglanra ítéltekét pedig 20 év szabadságvesztésre változtatják.

A kegyelem mindazonáltal nem vonatkozik a terrorszervezeteknek tartott csoportosulások vezetőire, mint az Iszlám Állam, és e csoportok azon tagjaira sem, akik harci cselekményekben és merényletekben vettek részt.

Ez a második amnesztia, amelyet a kurd hatóságok a múlt hét óta meghirdettek, amikor is kegyelmet ígértek mintegy 25 ezer szíriainak, aki az al-holi menekülttáborban tartózkodik. Ebben a táborban elsősorban az Iszlám Állam dzsihadistáihoz köthető embereket tartanak fogva, leginkább családtagokat, köztük a harcosok feleségeit és gyerekeit.

A kurd tisztségviselők a Rojava Information Centernek elmondták, hogy a most bejelentett lépés független az előzőtől, amely még megszövegezésre vár.

Nem vonatkozik továbbá arra a körülbelül 40 ezer külföldire sem, aki szintén az al-holi menekülttáborban tartózkodik, tekintve, hogy esetükben a kurd hatóságok származási országuktól várják azt, hogy felelősségre vonják őket.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑