Amerika nagyra értékeli a magyar erőfeszítéseket

Fontos, hogy legyenek a politikai megosztottságon felülálló értékeink, és a kereszténységben mi ilyen értékeket látunk – fogalmazott Balog Zoltán miniszterelnöki biztos (képünkön) az MTI-nek Washingtonban, ahol részt vett a hagyományos Nemzeti Imareggelin. Az eseményt évtizedek óta minden február első csütörtökén rendezik meg az Egyesült Államokban, Washingtonban.

Alapítója Abraham Vereide norvé­giai születésű amerikai metodista lelkipásztor volt, aki 1953-ban hívta életre az elnöki imareggelit, amelyet később nemzeti imareggelinek neveztek el. Dwight Eisenhower óta valamennyi amerikai államfő részt vesz a rendezvényen, amelynek vendéglátói a kongresszus tagjai, és amelyre politikai és vallási vezetők látogatnak el szerte a világból.

– Azok jöttek itt össze, akik a keresztény értékeknek a közéleti, erkölcsi, politikai, gazdasági jelentőségéről gondolkodnak, és az a vágyuk és törekvésük, hogy ezeket az értékeket átültessék az élet legkülönbözőbb területein a gyakorlatba is – emelte ki az imareggeli jelentőségéről Balog Zoltán.

Emlékeztetett arra, hogy amerikai mintára Magyarországon kétszer, 2017-ben és 2018-ban rendeztek nemzetközi imareggelit, amelynek nagyon nagy sikere volt. Olyan személyiségek mondtak beszédet, mint a lengyel miniszterelnök-helyettes vagy Sam Brownback, az amerikai elnök vallásszabadságért felelős különmegbízottja.

Az imareggelivel kapcsolatban kínálta kapcsolatteremtési lehetőségeket említve a miniszterelnöki biztos kiemelte az informális diplomácia jelentőségét. Közölte: megbeszélést folytatott Sam Brownbackkel.

– Azt hiszem, évtizedek óta nem fordult elő, hogy az amerikai és a magyar kormány közös szándéknyilatkozatot írjon alá arról, hogy az üldözött keresztényeket milyen módon segítsük együttes erővel a Közel-Keleten. Ennek az együttműködésnek a további lehetőségeit vitattuk meg – mondta Balog Zoltán.

Hozzáfűzte: az amerikai kormányzat nagyra értékeli a magyar kormánynak az üldözött keresztények védelmében folytatott munkáját. Egyébként Donald Trump egyik fő ellenlábasa, Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ugyanúgy megtapsolta az elnököt a beszéde után, és ugyanúgy imádkozott érte, mint ahogyan a republikánus támogatói.

Magyarnemzet.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑