Cadmus fordítás Cadmus

Amerikai különmegbízott: ideje helyreállítani a kapcsolatokat Katarral

2020. 07. 27.

Itt az ideje, hogy a Katart bojkottáló országok helyreállítsák kapcsolataikat a Perzsa-öböl menti állammal és újraépítsék a bizalmat és az egységet – mondta Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja vasárnap.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom 2017 júniusában megszakította kapcsolatait Katarral, mert az ország szerintük a terrorizmus támogatója és túl jó viszonyban van Iránnal. Doha ezt tagadja és azzal vádolja a négy államot, hogy korlátozni akarják szuverenitását.

Az Egyesült Államok Kuvaittal együtt megpróbált közvetíteni a felek között a viszály elsimítása érdekében, de eddig nem járt sikerrel. Washington számára a szakadás fenyegetést jelent az Irán megfékezése érdekében tett erőfeszítésekre nézve.

“A viszály túl régóta tart és károsítja közös térségbeli érdekeinket a stabilitás, a jólét és a biztonság tekintetében” – mondta riportereknek a Katarban tartózkodó Hook, miután találkozott az ország külügyminiszterével. “A vita megoldása a konfliktus minden szereplőjének közös érdekét szolgálja” – tette hozzá.

A különmegbízott azért járja a Közel-Keletet, hogy támogatást szerezzen az Iránra vonatkozó ENSZ-fegyverembargó meghosszabbításához. Felkereste már Tunéziát, amely jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, hamarosan Kuvaitba utazik, ahol szintén napirenden lesz a katari bojkott.

A kuvaiti uralkodó, Sejk Szabáh al-Ahmad asz-Szabáh közvetítő szerepet játszik a katari viszályban, de nemrég kórházba került. Hook reményét fejezte ki, hogy a 91 éves emír kezelése nem lesz negatív hatással a diplomáciai erőfeszítésekre.

Diplomáciai források szerint Washington az év eleje óta győzködi Szaúd-Arábiát és szövetségeseit, hogy nyissák meg három évvel korábban lezárt légterüket Katar előtt, egyelőre sikertelenül.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑