Amerikai-magyar együttműködés az üldözött keresztények megsegítéséért

Azbej Tristan a Miniszterelnökség üldözött keresztényekkel foglalkozó államtitkárságának vezetője a Hír TV Magyarország Élőben című műsorában arról beszélt, hogy a kormány számára kiemelt feladat az üldözött keresztény közösségek megsegítése.

Arra a kérdésre, hogy miért van szüksége az üldözött keresztényeknek politikai képviseletre, az államtitkár úgy válaszolt, hogy a szemléletformálásnak majdnem akkora jelentősége van, mint annak a programnak, amelyet Magyarország 2016-ban indított el. Emellett a kutatások is alátámasztják, hogy jelenleg 215 millió embernek kell üldöztetéssel szembenézni keresztény hite miatt, amire Magyarország az elsők között figyelt fel a nemzetközi közösségben.

Egy korábbi nyilatkozatában Azbej Tristan úgy fogalmazott, hogy ennek az elsőségnek meg kellett fizetni az árát.

“Vannak akik tudatosan értik félre a programunkat és vannak akik támadják azt. A különböző politikai színtereken ez egy kényelmetlen valóság, amit megpróbálnak letagadni. Vannak akik azt mondják, hogy beszéljünk inkább üldözött etno-vallásos csoportokról mert van akinek kényelmetlen ez a tény” – fogalmazott az államtitkár.

Magyarország ezzel szemben kiáll és felvállalja, hogy komoly segítséget nyújt a Közel-Keleten és Afrikában élő közösségeknek. Ezért a kiállásért elismerésben is részesült a neves amerikai think-tank, a Biztonságpolitikai Központ részéről. Az indoklásban elismerték az országnak és a magyar embereknek a bátorságát, hogy felvállalják ezt az ügyet és azokra a konkrét projektekre, amihez a magyar adófizetők is hozzájárultak. Ezek segítségével egész közösségeket sikerült megmenteni – tette hozzá Azbej Tristan.

A műsorban elhangzott az is, hogy az amerikai USAID (az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége) szervezettel együttműködésben további programok megvalósulása is tervben van, amelyekről jelenleg “előrehaladott tárgyalások” keretében egyeztetnek a felek.

Azbej Tristan arra a kérdésre, hogy a határozottabb európai kiállás mennyiben mérsékelhetné a vallási üldöztetést, idézte Nicodemus Daoud Matti Sharaf szír ortodox érseket, aki szerint

leginkább az fáj az üldözött közösségeknek, hogy a nyugati államok többet foglalkoznak a védett békafajok megmentésével, mint az iraki, szíriai és más üldözött keresztényekkel.

A magyar kormánynak ezért is fontos, hogy különös figyelmet szenteljen ennek a kérdésnek, amit az is mutat, hogy két hete immáron államtitkársági szinten foglalkoznak az üggyel. Emellett cél az is, hogy más országokat és nemzetközi szervezeteket sikerüljön meggyőzni a magyar példa alapján, hogy együttes erővel segíthessenek az üldözött keresztények helyzetén.

Forrás és kép: S4C.news–  Hír Tv/YouTube

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑