Cadmus fordítás Cadmus

amerikai tábornok: Afganisztán a jelek szerint polgárháború felé halad

2021. 09. 05.

Polgárháborúba sodródhat Afganisztán Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint.

“Katonai megítélésem szerint (…) a körülmények azt valószínűsítik, hogy polgárháború alakul ki” – mondta Milley tábornok a Fox News amerikai hírtelevíziónak washingtoni idő szerint szombaton a németországi Ramstein légi támaszpontról nyilatkozva.

“Azt nem tudom, hogy a tálibok képesek lesznek-e megszilárdítani hatalmukat és kormányt felállítani” – tette hozzá.
A tábornok arra figyelmeztetett, hogy ha hatalmi vákuum alakul ki, azt terrorista csoportok kihasználhatják.
“A következő egy, két, három év során újraéledhet a terrorizmus a térségben. Figyelni fogunk erre” – tette hozzá Milley.

Az amerikai katonák utolsó csoportjai múlt héten hagyták el Kabult, amivel az Egyesült Államok és a szövetségesei mintegy húszéves afganisztáni katonai művelete ért véget.

A csapatkivonás fő érveként a Biden-kormányzat arra hivatkozott, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot gyakorlatilag teljesen felszámolták, és nem képes a jövőben amerikai célpontokat támadni Afganisztánból.

Az ENSZ szerint az al-Kaida szinte minden második afganisztáni tartományban jelen volt a külföldi csapatok kivonása előtt.

Brit vezérkari főnök: “mindenki tévedett”

A brit fegyveres erők vezérkari főnöke szerint “mindenki tévedett” a várható afganisztáni fejlemények előrejelzésében.

Sir Nick Carter tábornok a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: még a tálibok sem számítottak arra, “hogy a dolgok ilyen gyorsan megváltoznak”.

Nick Carter a vasárnapi BBC-műsorban hangsúlyozta: a korábban felvázolt forgatókönyvek között szerepelt az afganisztáni összeomlás és az államszervezet szétforgácsolódása, és valójában “e folyamat üteme volt az, amely meglepett bennünket”.

Hozzátette: számos olyan helyzetértékelés is volt, hogy az afganisztáni kormány “nem húzza ki az év végéig”, és végül ezek bizonyultak helytállónak.

A brit vezérkari főnök szerint senki nem látta előre, hogy mennyire gyenge lábakon állt az afgán kormány, és mennyire gyenge volt az afganisztáni fegyveres erők feletti kormányzati vezénylési fennhatóság.
Carter tábornok hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jelenleg nagyon nehéz megítélni a következő időszak várható fejleményeit is.

Kiemelte: az afganisztáni lakosság 60 százaléka azóta született, hogy a legutóbbi tálib uralom 2001-ben véget ért, és nekik “nagyon más elképzeléseik” vannak arról, hogy miként kell kinéznie egy modern államalakulatnak.
Nick Carter szerint lehetséges, hogy ennek a fiatal korosztálynak sokkal erőteljesebb beleszólása lesz a jövőbeni fejleményekbe, és az is elképzelhető, hogy a tálibok belemennek valamilyen politikai kompromisszumba és olyan kormányzást honosítanak meg, amelyben minden politikai erő részt kaphat.

Ha ez így lesz, az annak az erőfeszítésnek lesz köszönhető, amelyet a nemzetközi közösség az elmúlt húsz évben Afganisztánban kifejtett – mondta a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.

Hozzátette: a tálib vezetésnek el kell gondolkodnia arról is, hogy miképp kezeli a gazdaságot. Jelenleg több mint 9 milliárd dollárnyi afgán tőke van amerikai bankokban, és erre a pénzre Afganisztánnak szüksége lesz – mondta Carter tábornok, alig burkolt utalást téve a külső nyomásgyakorlási lehetőségekre. Nick Carter úgy fogalmazott: a tálib vezetés megfelelő magatartás esetén talán segítséghez is juthat.

A tálibok katonai sikerének lehetséges magyarázatairól szólva a brit vezérkari főnök azt mondta: “vitára érdemes kérdés”, hogy Pakisztán tevőlegesen segítette-e a tálibokat, különös tekintettel arra, hogy a tálib vezetés jelentős része korábban Pakisztánban élt.

Ugyanezt vetette fel a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg úgy fogalmazott: “számos kérdést fel kell tenni” azzal kapcsolatban, hogy Pakisztán vagy a pakisztáni hadsereg segítette-e a tálibok hadműveleteit.

Stoltenberg szerint Pakisztán “különleges viszonyt” ápol a tálibokkal, és “természetszerűleg ennek is része van a történtekben”.

A NATO-főtitkár szerint azonban a hirtelen összeomlás egyik fő oka az volt, hogy az afganisztáni biztonsági erők nem kaptak logisztikai támogatást, ez pedig “felveti a vezetői felelősség kérdését”. A bátor afganisztáni katonák, akik közül sokan NATO-kiképzésben részesültek, folyamatosan bizonyították, hogy készek az életüket is feláldozni a tálibok elleni harcban, nem kaptak azonban sem fizetést, sem hadianyagot, nem voltak egyértelmű tervek az ország védelmére, végül pedig az afganisztáni elnök is elhagyta hazáját, és mindez együtt vezetett a tálibok hirtelen hatalomátvételéhez – mondta a brit lapnak a NATO főtitkára.

“Így tehát tudtuk, hogy megvan a kockázata a tálibok visszatérésének, de senki nem látta előre, hogy ez ilyen gyorsan megtörténik” – tette hozzá.

Jens Stoltenberg kijelentette: az afganisztáni biztonsági erők fejlesztésére fordított húszévnyi komoly befektetés után észszerű volt az a várakozás, hogy ezek az alakulatok hosszabb ideig képesek lesznek feltartóztatni a tálibokat.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑