Cadmus fordítás Cadmus

Amnesty International: legkevesebb 106 iráni tüntető veszítette eddig életét

2019. 11. 22.

Szerdán is ezrek vettek részt országszerte a kormánypárti megmozdulásokon az iráni állami média szerint – közölte az MTI.

Az országos tüntetések múlt pénteken kezdődtek az üzemanyag árának növekedése miatt. A hatóságok válaszul lekapcsolták az internetet, és több mint ezer embert őrizetbe vettek.

A megmozdulások során az iráni biztonsági erők éles lőszerrel is lőtték a tömeget. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint pedig 21 városban legalább 106 ember halt meg eddig.

Irán légből kapottnak nevezte a számokat és az AI vádjait.

„A hatóságoknak azonnal véget kell vetniük ezeknek a brutális és halálos csapásoknak” – mondta Philip Luther, a londoni székhelyű szervezet vezetője, aki szerint olyan videófelvételek is készültek a perzsa államban, amelyeken háztetőkön álló mesterlövészek lőttek a tömegbe.

Ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy míg a tüntetők többsége békésnek tűnik, voltak, akik köveket dobáltak, gyújtogattak vagy épp bankok épületeit rongálták meg.

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki az Iránban zajló folyamatok miatt, és felszólította az iráni hatóságokat, ne folyamodjanak erőszakhoz a békés tüntetések feloszlatásakor.

Irán nemrég bekérette a svájci nagykövetet a teheráni külügyminisztériumba, miután Mike Pompeo amerikai külügyi tárcavezető támogatásáról biztosította a tiltakozó akciók résztvevőit. Svájc teheráni nagykövete képviseli az amerikai érdekeket az iszlám köztársaságban, mivel az Egyesült Államoknak és Iránnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai. A teheráni vezetés az amerikai miniszter kijelentéseit Irán belügyeibe történt beavatkozásként értékelte.

Teherán az Egyesült Államokat, Izraelt és Szaúd-Arábiát sejti a kormányellenes tüntetések mögött.

The Times of Israel, MTI, Neokohn.hu

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑