Cadmus fordítás Cadmus

Anglikán egyházfő: vagy iszlám szabályok, vagy brit törvények!

2018. 02. 25.

Canterbury érseke szerint az 500 éve fejlődő, formálódó brit törvények teljesen összeegyeztethetetlenek az iszlám vallás szabályaival.

Bár az utóbbi időben az anglikán egyház finoman szólva is hajmeresztő kijelentéseirőlhíresült el, most úgy tűnik, mégis visszamanőverezi magát a józan ész talajára. Erről árulkodik az egyházfő, Justin Welby nemrégiben napvilágot látott, könyvében ismertetett vélekedése az iszlámról, és brit társadalomban elfoglalt helyéről.

Canterbury érseke szerint a brit törvénykezés a keresztény hagyományokból meríti az alapvető értékeit és állításait, és ez összeegyeztethetetlenné teszi az iszlám által előírt szabályokkal.

A saría törvénykezés problémája nem csak a büntetésekről szól. Hanem arról, hogy alapvetően más háttérrel rendelkezik, mint az 500 éve folyamatosan formálódó és fejlődő brit törvénykezés.”

Az érsek szerint a saría törvénykezésnek nem szabad megadni a hivatalos státuszt, mert, mint mondta, a saría egy olyan kulturális narratívával és istenértelmezéssel bír, amely elüt a brit narratívától.

Ezen narratíva elfogadása azt jelentené, hogy a keresztény értelmezés helyett az iszlám emberi természetről alkotott értékrendjét, a kívülállókhoz való viszonyát, istenképét kellene elfogadni.”

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑