Cadmus fordítás Cadmus

Ankara bekérette görög nagykövetet, mert megöltek egy török állampolgárt a két ország határán

Bekérették vasárnap a török külügyminisztériumba az ankarai görög nagykövetet, mert megöltek egy török állampolgárt a két ország határán.

Egybehangzó sajtójelentések szerint a 43 éves török férfit szombat este lőtték le az Évrosz határfolyónál. Úgy tudni, civil ruhába öltözött emberek nyitottak tüzet a határ görög oldaláról.

Az Anadolu állami hírügynökség közlése szerint Törökország felszólította a görög felet, hogy vizsgálja ki a történteket, felelősségre vonva a gyilkosokat és szavatolja, hogy ilyesmi nem fordul elő többé. Az ankarai vezetés hangsúlyozta, hogy nem mond le az incidens áldozatainak, illetve a családjaiknak járó kártérítésről.

Görögország elutasította az irányában megfogalmazott vádakat. Az athéni külügyminisztérium közleménye szerint Törökországnak jobban kellene őriznie határait, meghiúsítva ezzel az embercsempészek ténykedését. A tárca közölte, hogy ezt az üzenetet tolmácsolta ankarai nagykövetük is a török külügyminisztériumban tett látogatása során.

A törökországi Adasarhanli falu közelében történt incidensről ellentmondó értesülések vannak. Az Anadolu a települési elöljáróra hivatkozva arról számolt be, hogy a 43 éves férfi egy barátjával üldögélt a folyóparton, amikor a halálos találat érte.

A DHA török hírügynökség viszont úgy tudja, az áldozat és barátja egy csónakot vontattak partra, amin migránsokat csempésztek Görögországba, ahol aztán összetűzésbe kerültek civilbe öltözött emberekkel és a halálos lövések is eldördültek.

Az Évrosz határfolyón keresztül vezet az egyik migrációs útvonal az Európai Unió területére. Péntek óta az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) léghajót is bevet a térség megfigyelésére.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑