Cadmus fordítás Cadmus

Ankara hazai gyártású fegyverekkel erősít

2017. 01. 13.

Kezdi meghozni gyümölcsét a hadiipari fejlesztésekbe történő állami befektetés Törökországban. A napokban újabb sikert könyvelhettek el a területen, miután leszállították a teljes egészében hazai gyártású gépkarabélymodell első nagyobb, 500 darabos tételét a török hadsereg egységeinek, amit még idén csaknem 20 ezer követhet. Az MPT–76 kódnevű fegyver fejlesztése során a legextrémebb körülmények között tesztelték a prototípusokat.

A végső változatot valós harci környezetben is kipróbálták a török különleges erők katonái a kurd szakadárokkal folytatott összecsapások során. A tervek szerint a török gépkarabély fogja váltani a német Heckler & Koch cég által gyártott, jelenleg rendszerben levő G3-asokat. A fegyver közeljövőbeli exportja nincs napirenden, jelenleg a hazai szükségletek kielégítése az elsődleges. Ez nem kis feladat, hiszen a török fegyveres erőknek megközelítőleg 600 ezer gépkarabélyra van szüksége.

Ankara az utóbbi években komoly hangsúlyt fektet a hazai fegyvergyártás előmozdítására. Törökország tizenöt évvel ezelőtt még 80 százalékban importra szorult a katonai eszközök terén, amit mára sikerült megfelezni, emlékeztetett Fikri Isik (képünkön) török védelmi miniszter az MPT–76 első szállítmányának átadóján. A következő években újabb projektek érhetnek révbe.

A legnagyobb dobásnak az Altay harckocsi 2018-ra tervezett rendszeresítését szánják. Ha a jelenlegi fejlesztések folytatódnak, Törökországból középtávon jelentős fegyverexportőr válhat, figyelmeztetnek egyes elemzők.

Magyar Idők – Bakodi Péter

Megosztom:

,
Back to Top ↑