2017. 09. 20.

Ankara nem hétköznapi szankciókat vetne ki az iraki kurdokraTörökország szankciókat vetne ki a függetlenségi népszavazásra készülő észak-iraki autonóm kurd régióra – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfő szavaira hivatkozva.

Erdogan a napokban New Yorkban tartózkodik, ahol az ENSZ Közgyűlésének 72. ülésszakán vesz részt. A szeptember 25-re kitűzött észak-iraki kurd referendummal kapcsolatban újságíróknak azt mondta: nagyon helytelen volna, ha az esetleges szankciókról a török nemzetbiztonsági tanács pénteki ülése előtt nyilatkozna. A török elnök ugyanakkor jelezte: a tervezett intézkedések „nem hétköznapiak”. A testület javaslatairól végül a kormány dönt majd – tette hozzá.

Kifejtette: „Törökország soha nem hagyta magára az észak-iraki kurd régiót, mindig mellette állt, mindenben támogatta”. Önállósodási szándékukkal ezt veszik semmibe, amit jó, ha látnak – fogalmazott Erdogan.

Ankara erős kereskedelmi kapcsolatokat ápol az autonóm régió kormányával. Erbíl naponta több száz ezer hordó olajat szállít Törökországba.

A korábbi jó viszony ellenére kedden török harckocsik vonultak fel Irak északi határán. A harckocsikat és a rakétavetőkkel felszerelt páncélozott járműveket két kilométerre telepítették a török-iraki határtól, miközben munkagépek lőállásokat vájtak ki a katonák számára. A török hadsereg közlése alapján hadgyakorlatról van szó, amely jövő keddig tart majd, vagyis a kurd referendumot követő napon ér véget.

Nurettin Canikli török védelmi miniszter kedden közölte, hogy Irak területi egységének a megváltoztatása komoly veszélyt jelentene országára. Hangsúlyozta, amennyiben Irak vagy akár Szíria egysége felbomlana, az beláthatatlan következményekkel járó globális konfliktushoz vezetne.

Törökország mellett maga Irak, valamint Szíria és Irán is ellenzi az iraki kurdok függetlenné válását. Damaszkusz és Teherán szintén attól tart, hogy a lépés erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Orientalista.hu – MTI

, , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com