Ankara nem mond le az orosz légvédelmi rendszerről az amerikai figyelmeztetés miatt

Törökország nem mond le az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer beszerzésével kapcsolatos döntéséről a múlt heti amerikai figyelmeztetés miatt – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter csütörtökön Ankarában francia hivatali kollégájával, Jean-Yves Le Driannal tartott közös sajtótájékoztatóján.

Cavusoglu kifejtette: senki nem adhat ultimátumot Törökországnak, amely független és szabad. Ankara az orosz rakétarendszert már megvásárolta, az ütegek Törökországba fognak érkezni, a telepítést előkészítő munkálatok tovább zajlanak – nyomatékosította.

Az Egyesült Államok és Törökország viszonya az utóbbi hónapokban egyre feszültebb az orosz-török üzlet miatt, miután az ankarai vezetés számos alkalommal leszögezte, hogy nem hajlandó elállni a beszerzéstől. Washington attól tart, hogy az orosz technológia valódi célja adatgyűjtés a NATO katonai képességeiről.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) múlt pénteken arra szólította fel a NATO-szövetséges Törökországot, hogy lépjen vissza az orosz rakétarendszer beszerzésétől. Patrick Shanahan megbízott miniszter Hulusi Akar török védelmi miniszternek címzett levelében határidőt is szabott, és arról tájékoztatta, hogy amennyiben Ankara nem tesz eleget a kérésnek, a Pentagon július 31-vel véget vet a török pilóták kiképzésének, valamint az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek el kell hagynia az Egyesült Államokat. A Pentagon ugyanakkor azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ös harci repülőgépek eladására vonatkozó megállapodást, továbbá véget vet a török cégek részvételének az F-35-ösök fejlesztésében.

Egy hétfői amerikai sajtójelentés szerint – ellentétben a július 31-ei határidővel – a török pilóták F-35-ös harci repülőgépre való kiképzése az Egyesült Államok Arizona államában lévő Luke légi támaszponton már szünetel is.

Hulusi Akar szerdai nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Shanahan levelének nyelvezete „nem felel meg a szövetségesi szellemnek”. Egyúttal jelezte, hogy Törökország napokon belül eljuttatja a választ az Egyesült Államok részére. Cavusoglu csütörtökön meg is erősítette: Ankara nem fogadja el Shanahan levelének nyelvezetét.

A török diplomácia vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy Törökország kettős mércével találta szemben magát akkor, amikor Franciaország a közelmúltban a titkosított állami dokumentumok nyilvánosságra hozatalát saját újságírói esetében biztonsági kérdésként, Törökország esetében egy hasonló helyzetet viszont a véleménynyilvánítási szabadságot érintő kérdésként kezelt. Különbség van a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a terrorizmus támogatása és a jelenlegi, választott török kormány megdöntésének kísérlete között – szögezte le a török tárcavezető.

Jean-Yves Le Drian Cavusoglu szavaira reagálva azt mondta, hogy a Franciaországot és Törökországot érintő biztonsági ügyeknek kettőjük között kell maradniuk.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑