Ankara tanárok ezreit bocsátja el a kurdok lakta térségben

Több ezer, az ország délkeleti felében élő tanár elbocsátását helyezte kilátásba Binali Yildirim török miniszterelnök az Ankara által terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állítólagos támogatása miatt.

“Becslések szerint 14 ezer olyan tanárt foglalkoztatnak a térségben, akik valamilyen szinten kapcsolatba hozhatóak a terrorizmussal” – idézte a kormányfőnek a kurdok lakta Diyarbakirban tartott vasárnapi beszédét az Anadolu állami hírügynökség hétfőn.

A hadsereg és a PKK vezette szeparatisták között két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában kiújult konfliktus szinte teljesen romba döntötte a térséget.

A gyanú alatt álló tanárokat felfüggesztik állásaikból, nem kapnak megbízatást a Törökországban szeptember 19. kezdődő új tanévben – mondta Yildirim, aki további intézkedéssekkel is megfenyegette a PKK feltételezett támogatóit. A kormányfő szerint osztozni fognak az amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen iszlamista hitszónok mozgalmát támogatók sorsában.

Ankara Gülent tartja felelősnek a július 15-i sikertelen puccskísérlet kitervelőjének. Azóta a török hatóságok csak a közszférában mintegy 130 ezer embert bocsátottak el eddig állásából vagy vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy kapcsolatban állnak Gülen mozgalmával, de a tisztogatások a haderőt, a rendőrséget, a gazdasági vállalkozásokat és a médiát sem kímélik.

Hétfőn ötven kurdbarát politikus és aktivista kezdett éhségsztrájkba a délkelet-törökországi Diyarbakirban, hogy kifejezze aggodalmát a bebörtönzött Abdullah Öcalannak, a PKK-alapítójának egészségügyi és biztonsági állapota miatt. Hónapok óta ugyanis nem kerülnek nyilvánosságra információk a PKK-vezér hogylétéről. A tüntetők között a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) parlamenti képviselői is vannak.

Sebahat Tuncel, HDP-politikus elmondta: a tüntetési akció akkor ér majd véget, ha Öcalannal ügyvédei vagy politikusok találkozhatnak. Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter vasárnap visszautasította a kurd vezető állapotáról szóló feltételezéseket, szerinte a témával a PKK-hívek folyton visszaélnek, és alaptalan információk terjesztésével vádolta őket.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑