2019. 03. 04.

Ankara tovább tárgyal a Patriot rakéták vásárlásáról

Mevlüt Cavusolgu külügyminiszter közölte, hogy tárgyalnak az USA-val a Patriot rakéták vásárlásáról.

Cavusoglu külügyminiszter tegnap Eskişehirben egy helyi televízió programjában vett részt, ahol elmondta, hogy a Patriotok vásárlása nem fogja befolyásolni az S-400-asok beszerzését.

A török miniszter kijelentette, hogy az S-400-asokra vonatkozó tárgyalások befejeződtek és aláírták a róluk szóló megállapodást.

„Idén az év vége felé, ősszel kerülnek átadásra. Mivel Patriotot nem vehettünk, ezért S-400-asokat vásároltunk. Mostanra a Patriot ügyében végre pozitív válasz érkezett az amerikaiaktól arra a levélre, amit legutóbb két évvel ezelőtt küldtünk, és megkezdődtek a tárgyalások. Nekünk szükségünk van egy légvédelmi rendszerre. Komoly kockázatok és fenyegetések vannak körülöttünk. Rakétafenyegetéssel is szembe kell néznünk, ezért meg kell védenünk országunk légterét.” – fogalmazott.

Cavusoglu miniszter kiemelte, hogy a Patriot megvásárlása érdekében dűlőre kell jutni az alkudozások és a tárgyalások során, és hozzátette:

„Nem elfogadható az, hogy el akarnak adni valamit, de csak a saját feltételeik szerint. Az ilyesféle rendszereknek megvan a maguk értéke. Itt Törökországnak is vannak feltételei. Nem csak Amerika feltételei a fontosak. A második és még jelentősebb ügy az, hogy az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia. Erre is garanciát kell adniuk. Mostanáig még azt is nehéz volt elérni, hogy néhány egyszerű fegyvert vegyünk Amerikától. A Patriot ügyében, más ügyekben is, minden országgal leülünk és tárgyalásokat folytatunk. Ha sikerül megállapodnunk és megfelel az érdekeinknek, akkor vásárolunk.”

TRT

, , , ,
Back to Top ↑