Cadmus fordítás Cadmus

Ankara üdvözölte, hogy Washington mégsem küld hadihajókat a Fekete-tengerre

2021. 04. 15.

Törökország csütörtökön üdvözölte, hogy az Egyesült Államok nem küld hadihajókat a Fekete-tengerre, ami Ankara szerint segít csökkenteni az Oroszországgal fennálló feszültséget az ukrajnai konfliktus miatt.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az NTV török hírtelevíziónak adott interjúban elmondta: szerdán értesítették őket arról, hogy mégsem küldenek hadihajókat a Fekete-tengerre, bár diplomáciai jegyzéket még nem kaptak erről.

A török sajtó szerint Washington a lépéssel támogatásáról akarta volna biztosítani Ukrajnát a növekvő feszültségek közepette Oroszországgal a Donyec-medencei konfliktus miatt, ahol az oroszpárti szakadárok folytatnak harcokat az ukrán katonákkal.

“Örülünk, hogy a feszültség csökkenését látjuk a Fekete-tengeren” – mondta Cavusoglu.

Egy hete derült ki, hogy az Egyesült Államok nagykövete tájékoztatta Törökországot arról, hogy az amerikai haditengerészet két hajója keresztülhalad a Boszporuszon. Washington végül visszavonta a döntést, és nem jelölt meg újabb időpontot.

A tárcavezető ennek kapcsán utalt a montreux-i nemzetközi hajózási egyezményre. Az egyezmény szavatolja Törökországnak a Boszporusz és a Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait, valamint szabályozza a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét.

A török diplomácia vezetője egyúttal reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti feszültségeket sikerül a minszki folyamat keretében rendezni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt szombaton hivatalos isztambuli tárgyalásán megvitatta az ügyet Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Erdogan a feszültség csökkentését kérte a Donyec-medencében, egyúttal támogatásáról biztosította Ukrajnát.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑