Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Április 11. és május 19. között lesznek az indiai parlamenti választások

2019. 03. 11.

Április 11. és május 19. között, hét szakaszban tartják meg a parlamenti választásokat Indiában – jelentette be vasárnap Szuníl Aróra, az indiai választási bizottság vezetője.

A világ legnagyobb demokratikus választásán mintegy 900 millió embert várnak az urnákhoz, 84 millióval többet mint az előző, 2014-ben tartott választásokon. Ezúttal nem kilenc, hanem hét szakaszban voksolhat a dél-ázsiai ország lakossága: április 11-én, 18-án, 23-án, 29-én, illetve május 6-án, 12-én és 19-én. A szavazatokat május 23-án összesítik.

A CVoter indiai közvéleménykutató-cég által 50 ezer ember bevonásával országszerte készített felmérés szerint a hindu nacionalista Narendra Modi kormányfő vezette Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) a választás esélyese, 241 képviselői helyet szerezhet az 543 tagú alsóházban (Lok Szabha), a többséghez azonban legalább 272-re lenne szüksége.

Az országot 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) vezette ellenzéki tömörülés 141 mandátumot szerezhet a felmérés szerint.

Elemzők szerint valószínűleg a Bháratíja Dzsanata Párt javára válik a szomszédos Pakisztánnal való feszült viszony, amely február közepén kiéleződött az után, hogy egy öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – ellen, megölve annak 40 tagját Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

A merénylet elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű pakisztáni radikális iszlamista csoport jelentkezett. Ezt követően a két ország légicsapásokat mért a másik területére.

India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét. Azóta a két ország három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak. Kasmír nagyjából fele India, északi harmada Pakisztán, egy kis része pedig Kína ellenőrzése alá tartozik. A Kasmírt szétválasztó határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet.

Bár egyesek megkérdőjelezték az indiai katonai fellépés hatékonyságát, Modi népszerűségi mutatója ugrásszerűen megnőtt.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑