Cadmus fordítás Cadmus

Argentínába utazott Erdoğan

2018. 11. 30.

Argentínába indult Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök, hogy részt vegyen a Buenos Airesben a G20 országok vezetőinek csúcstalálkozóján.

Erdoğan elmondta, hogy a konferencián Argentína soros elnökségének értékelése, a munkaügy jövője, a logisztikai fejlesztések és a fenntartható élelmiszertermelés lesz a téma, s az év során 12 miniszteri szintű és számos technikai találkozót tartottak. Törökország aktívan részt vett ezekben a tevékenységekben.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a tegnap Putyinnal folytatott telefonos tárgyalás során a szíriai Idlib térségének ügyével is foglalkoztak:

„Az ügy másik része Manbidzs kérdése. Erről a témáról Trumppal Argentínában tárgyalunk” – mondta.

Erdoğan hozzátette, hogy Putyinnal az Oroszország és Ukrajna között a Fekete-tengeren kialakult feszültség is szóba került. A tárgyalás fő témája az Oroszország és Ukrajna között folyó események voltak, hogy mit lehet tenni, Törökország vállalhat-e közvetítő szerepet.

„A Putyinnal és Porosenkóval folytatott tárgyalások során minkettőjüknek voltak kérései, melyekről a Putyinnal Argentínában folytatott tárgyaláson beszélünk majd. Szintén tárgyalunk róla a Trumppal tartandó találkozón” – mondta a köztársasági elnök.

Arra a kérdésre, hogy Putyin kijelentette: az S-400 eladása nem dollárban történt, s vajon török líra vagy orosz rubel volt a tranzakció pénzneme, s hogyan jutottak erre a döntésre, Erdoğan kijelentette:

„Ez már a kezdetektől egyik alapelvünk volt. 2019 vége felé sor kerül az átadásra, s onnantól a pénzügyminisztériumunk és központi bankjaink közös munkájával a kezdetektől fennálló alapelvünk a helyi valuta használatára életbe lép.”

TRT

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑