Cadmus fordítás Cadmus

Assad elnök a felkelők egyik korábbi fellegvárában adta le a szavazatát

2021. 05. 26.

Megkezdődött szerda reggel az elnökválasztás Szíriában, a szavazóhelyiségek a szíriai hadereg által felszabadított területeken nyíltak meg. A voksolás eredményeként várhatóan a hivatalban lévő Bashar Al-Assadot választják újra egy negyedik ciklusra.

A háború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta Szíriában ez a második elnökválasztás, amelyet az  iszlamista ellenzék, illetve a szakadár kurdok is elutasítanak. A mostani elnöknek két kihívója van. Az esélyeik csekélyek hiszen Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmed Marai alig ismert politikusok.

Több mint 18 millió ember jogosult szavazni az elnökválasztáson a belügyminiszter közlése szerint. Az állami televízió hosszú sorokat mutatott szerda reggel Damaszkuszban a szavazóhelyiségek előtt.

A szíriai állami televízió beszámolója szerint Assad leadta szavazatát a felkelők korábbi fellegvárának számító Dúmában, amely a főváros, Damaszkusz keleti szomszédságában található.

A kelet-gútai régióban található Dúmában jelentések szerint 2018-ban támadást hajtottak végre vegyi fegyverrel, ami mögött  szélsőséges iszlamisták álta.

“Szíria nem az, aminek megpróbálják beállítani, nem egy város, amely hadban áll egy másikkal, nem egy felekezet egy másik felekezettel szemben, nem csak egy polgárháború. Ma Dúmából üzenjük meg, hogy a szíriai nép egységes– mondta Assad.

Imád Szára szíriai tájékoztatási miniszter közölte: a választási részvétel “nagyon magas”, de nem szolgált vonatkozó adatokkal.

Több mint 18 millió ember jogosult szavazásra Mohamed ar-Rahmún belügyminiszter közlése szerint, aki hozzátette 12 102 szavazóhelyiség áll készen.

Az állami televízió hosszú sorokat mutatott szerda reggel Damaszkuszban a szavazóhelyiségek előtt. A fővárosban számos helyen hatalmas Aszad-poszterek, illetve a kormányt dicsőítő – “A jövőt választjuk, Bassár el-Aszadot választjuk” feliratú – plakátok láthatók. A választáson induló másik két jelölt plakátját csak kevés helyre ragasztották ki az utcákon.

A fővárosban számos helyen hatalmas Assad-poszterek, illetve a kormányt dicsőítő – “A jövőt választjuk, Bashar Al-Assadot választjuk” feliratú – plakátok láthatók. A választáson induló másik két jelölt plakátját csak kevés helyre ragasztották ki az utcákon.

Nem tartják meg a választást a kurdok által megszállt északkeleti országrészben, illetve az északnyugati Idlíb tartományban sem, amely az iszlamisták és terroristák utolsó fellegvára Szíriában.

A külföldön élő szíriai állampolgárok május 20.-án adhatták le voksaikat az adott ország szíriai nagykövetségén. a nyugati országok többsége megszakította diplomáciai kapcsolatát Szíriával, ezért sok külföldi szíriai nem tudott élni a választójogával.

A szomszédos Libanonban és Jordániában élő és a háború elől elmenekülő szírek közül több százezren adták le szavazatukat.

Szíria új alkotmánya értelmében a köztársasági elnök két cikluson keresztül vezethet az országot. Bashar Al-Assad ha megnyeri a választásokat akkor ez lesz neki a negyedik ciklus ám az új alkotmány után a második. Így kitöltheti a hét éves mandátumát, azonban a 2029-ben már nem indulhat.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑