Cadmus fordítás Cadmus

Assad elnök az ideiglenes kormány fejét bízta meg kormányalakítással

2021. 08. 02.

Bashar Al-Assad újraválasztott szíriai elnök ideiglenes kormánya fejét, Huszein Arnuszt bízta meg vasárnap egy tényleges kormány megalakításával.

Assad tavaly augusztusban nevezte ki ideiglenes miniszterelnökké Arnuszt, miután leváltotta Imád Hamisz kormányfőt, mert megítélése szerint képtelen volt kezelni a gazdasági válságot és a nemzeti valuta értékvesztését a háború dúlta és nyugati szankciók sújtotta országban.  Arnusz – aki most 68 éves – már több miniszteri posztot betöltött.

Hamisz kormánya számos népszerűtlen intézkedést hozott, kezdve a súlyos üzemanyagár-emeléstől, a jegyre kapható kenyérfejadagok megkurtításán át az állami támogatások megvágásáig.

Az ENSZ számításai szerint a szíriaiak 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A 2011 márciusa óta tartó háborúban mintegy félmillióan haltak meg, és több millióan menekültek el otthonukból.

A damaszkuzsi vezetéssel szemben még mindig tartó iszlamista  fegyveresek mára az ország északi-északnyugati részébe szorult vissza. Emellett a kurdok lakta északkeleti régió sincs a központi állam fennhatósága alatt.

Bashar Al-Assad a hivatalos adatok szerint csaknem 80 százalékos részvétel mellett a szavazatok 95,1 százalékát szerezte meg a május 26-i elnökválasztáson.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑