Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Assad Izraelt teszi felelősség az orosz katonai repülőgép lelövésének ügyében

2018. 09. 20.

Bashar Al-Assad szíriai elnök részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az izraeli légicsapás idején a szíriai légvédelem által a Földközi-tenger felett véletlenül lelőtt orosz katonai gép ügyében – jelentette a SANA állami hírügynökség csütörtökre virradóra. A szövetségesének küldött üzenetben a damaszkuszi rezsim vezetője Izraelt hibáztatta a történtekért

Assad úgy fogalmazott, hogy

a baleset a megszokott izraeli önteltség eredménye.

A szíriai elnök kifejezte reményét, hogy az incidens nem befolyásolja majd a terrorizmus elleni küzdelmet országában.

Keddre virradóra lelőttek egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet 15 emberrel a fedélzetén az északnyugat-szíriai Latakia tartomány közelében, a Földközi-tenger felett. Moszkva szerint a leszálláshoz készülő gépet a szíriai légvédelem lőtte le, de Izrael hibájából történt az incidens, mert a Latakiát támadó izraeli vadászbombázók, amelyekre a szíriai légvédelem eredetileg célzott, a jóval nagyobb orosz katonai gép mögött kerestek fedezéket. Jeruzsálem ugyanakkor Damaszkuszt okolja az esetért.

Egy izraeli szakértőkből álló küldöttség, élén Amikam Norkin vezérőrnaggyal, az izraeli légierő főparancsnokával csütörtökön érkezik Moszkvába, hogy megossza az orosz vezetéssel a történtekkel kapcsolatban elvégzett izraeli vizsgálat eredményeit.

Az izraeli hadsereg kedden elismerte, hogy támadást hajtott végre Lattakiában egy katonai létesítmény ellen, amelyben a damaszkuszi vezetéssel szintén szövetséges Hezbollah libanoni síita milíciának szánt berendezéseket tároltak. Állítása szerint a szíriai légvédelem számos irányba, nem pontos célpontokra lőtt, és ez vezetett az orosz gép lelövéséhez.

A Hezbollah vezetője, Hassan Nassrallah szerdán televíziós beszédben jelentette be, hogy a síita milícia egyelőre Szíriában marad azt követően is, hogy Oroszország és Törökország megállapodott egy demilitarizált ütközőövezet létrehozásáról az északnyugat-szíriai Idleb tartományban, amellyel egyelőre elkerülték a szíriai hadsereg nagyszabású offenzíváját az iszlamista csoportok kezén lévő provincia ellen. Mint mondta, a Hezbollah jelenléte elengedhetetlen az országban és azt a szíriai vezetés jóváhagyta.

Egyes források szerint a libanoni ellenálló szervezet a több mint 1600 harcosa esett el a nyugat által támogatott iszlamisták és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcokban.

Naszrallah úgy vélte, amennyiben az Idlebbel kapcsolatos megállapodást megfelelően hajtják végre, „Szíria nyugodalmas jövő elé nézhet”.

Izraelt aggasztja Irán és a Hezbollah katonai műveleteinek kiterjedése, amelyekkel a Szíriai Arab Hadsereg és a demokratikusan megválasztott damaszkuszi vezetést támogatják.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑