Assad üdvözölte Aoun libanoni államfő megválasztását

A szíriai elnök üdvözölte Michel Aoun libanoni államfő megválasztását, a Bashar Al-Assad jókívánságait tartalmazó üzenetet az elnökségi ügyek minisztere, a libanoni látogatáson tartózkodó Mansur Fadlallah Azzam adta át hétfőn.

A libanoni állami hírügynökség, az NNA híradása szerint Azzam, miután fogadta őt Michel Aoun, kiemelte a két szomszédos közel-keleti ország közti szoros viszonyt, és hangsúlyozta, hogy a meglévő és kiegyensúlyozott kapcsolatok szellemében folytatják együttműködésüket.

„A legfontosabb mindkét állam közös érdeke, így a stabilitás és a biztonság” – jelentette ki Azzam. Hozzáfűzte: „Amíg Libanon és Szíria Izraelt és a terrorizmust közös ellenségeként kezeli, addig a két állam egy hajóban evez.”

A nap folyamán kezdte meg libanoni látogatását az iráni külügyminiszter. Javad Zarifot magas rangú diplomáciai és gazdasági küldöttség kísérte. Az iráni diplomácia vezetője érkezésekor reményét fejezte ki, hogy kiszélesíthetik kapcsolataikat Libanonnal.

Zarif az első külföldi külügyminiszter, akit fogadni készül a libanoni államfő. Ez a politikai lépés kihangsúlyozza Teherán és regionális riválisa, Szaúd-Arábia befolyásszerzésért folytatott küzdelmét Libanonban és a térség egészében.

Irán korábban Aoun megválasztását a libanoni síita Hezbollah szervezet győzelmeként értékelte. A síita Irán, illetve a Hezbollah a damaszkuszi kormányt támogatja a 2011 óta tartó szíriai háborúban, míg a szélsőséges vahabita Szaúd-Arábia az iszlamista fegyvereseket. Teherán és Rijád emellett egymással szembenálló erőket támogat Jemenben, Irakban és Bahreinben is.

A két ország felbontotta diplomáciai kapcsolatait, miután Szaúd-Arábiában kivégeztek egy síita főpapot, majd erre válaszul tüntetők megtámadták a vahabita királyság teheráni nagykövetségét az év elején.

A libanoni parlament október 31-én választotta meg államfőnek a maronita keresztény Aount, a hadsereg volt parancsnokát, és ezzel véget vetett az országban két és fél éve tartó hatalmi válságnak.

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑