Átadták az Iránt Afganisztánnal összekötő vasúti útvonalat

Átadták az első, Iránt Afganisztánnal összekötő vasúti útvonalat csütörtökön, a két ország vezetői kifejezték reményüket, hogy a lépéssel fellendítik az egész régió kereskedelmét.

A 140 kilométer hosszú vasútvonalat, amely a keleti-iráni Háf városát köti össze a nyugat-afganisztáni Herát tartománybeli Rosznakkal, az IRNA iráni állami hírügynökség tájékoztatása szerint a jövőben további 85 kilométerrel meghosszabbítják, hogy elérje a tartomány azonos nevű fővárosát, az Afganisztán harmadik legnagyobb városának számító Herátot.

A mintegy 75 millió dolláros (körülbelül 22 milliárd forintos) beruházás 2007-ben kezdődött, az építkezéseket Teherán finanszírozta az Afganisztánnak szánt fejlesztési alapból.

Az eseményt videóüzenetben üdvözölte Haszan Róháni iráni elnök és afgán hivatali partnere, Asraf Gáni is. Róháni kiemelte, hogy Irán a gazdaságát sújtó amerikai szankciók ellenére sikerrel birkózott meg a beruházással, amelyet Gáni a maga részéről Irán értékes ajándékának nevezett. Hozzátette, a most átadott vonal segít “helyreállítani” a Selyemutat, amely egykor bőséget hozott Ázsiára. Mindketten kiemelték, hogy a lépéstől a kereskedelmi kapcsolatok mélyülését várják.

Irán nem titkoltan a térség közlekedési csomópontja kíván lenni, és azt szeretné elérni, hogy szomszédai, elsősorban a térség tengeri kijárattal nem rendelkező országai rajta keresztül juttassák el áruikat a Perzsa(Arab)- és az Ománi-öbölbe.

Az iszlám köztársaságnak már van vasúti összeköttetése Türkmenisztánnal, Pakisztánnal, valamint Törökországgal is.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑