Cadmus fordítás Cadmus

Átadták az uniós vakcinák első szállítmányát a ciprusi törököknek

2021. 01. 18.

Az Európai Unió hétfőn átadta a koronavírus elleni oltóanyag első szállítmányát a ciprusi törököknek – közölte a ciprusi sajtó.

A nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaság kormányának képviselői 1080 adagot adtak át az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech biotechnológiai cég közös fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagából a sziget török felét ellenőrző hatóságoknak a megosztott főváros, Nicosia nyugati felében.

Cenk Soydan, a ciprusi törökök egészségügyi hatóságának vezetője szerint 400 ezer adag oltóanyagot igényeltek az Európai Uniótól. Soydan szerint egyelőre nem világos, hogy a kért vakcinákat mikor, illetve egyáltalán leszállítják-e.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország jelenleg mintegy 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. Ciprus 2004 óta az Európai Unió tagállama, de az uniós jog csak a sziget görög-ciprióta részén érvényesül.

A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások legutóbb 2017 nyarán szakadtak meg. Észak-Ciprust egyedül Törökország ismeri el.

A megosztott szigeten 28 968 fertőzöttet tartanak nyilván, a vírus okozta Covid-19 betegségbe 170-en haltak bele.
Görögországban nap folyamán enyhítettek a járványügyi korlátozásokon. Adonisz Georgiadisz görög miniszterelnök-helyettes hétfőn bejelentette, hogy az üzletek újranyithatnak a fertőzöttek számának csökkenése nyomán. Georgiadisz ugyanakkor felszólította a görögöket, hogy továbbra is tartsák be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

“Amennyiben a szabályokat nem tartják be, úgy nem lesz más választásunk, mint ismét bezárni az üzleteket” – hangsúlyozta Georgiadisz a Szkai közszolgálati televízió műsorában. Figyelmeztetett, hogy az esetszám újbóli hirtelen emelkedése esetén a karanténintézkedéseket ismét be kell majd vezetni.

Görögországban az utóbbi 24 órában 237 új fertőzöttet regisztráltak. A csaknem 11 millió lakosú dél-európai országban eddig 148 607 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 5469-en hunytak el a kórban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑