Átgördült Tutanhamon hatodik harci szekere az új Egyiptomi Múzeumba

A gyermekfáraó hatodik és egyben utolsó harci szekerét is átvitték Kairóban a még mindig épülő új múzeumba. Amely majd egyszer a világ legnagyobb régészeti múzeuma lesz.

Egyre gyűlnek a majdani kiállítási tárgyak az ókori Egyiptom különböző dinasztiáinak korából a majdani Egyiptomi Múzeumban, a gízai piramisok tövében. A sok ezer műkincs között ott vannak már a leghíresebb leletegyüttes, Tutanhamon fáraó 1922-ben feltárt sírjának tárgyai is. Az ott talált utolsó, libanoni cédrusból és állati bőrből készült harci szekeret a hadsereg múzeumából, a Citadelláról vitték át faládákba csomagolva, rendőri kísérettel. A gyermekfáraó hagyatéka 7 ezer négyzetmétert kap az új múzeumban, a vadászatra, parádéra és háborúban használt szekereket ott állítják majd ki először együtt.

Fokozatosan szállítják át a tárgyakat a belvárosi régi múzeumból Gízába: mielőtt kiállítanák, ott restaurálják őket. A dolog nagyon érzékeny: mindenki emlékszik még arra, milyen durván és kezdetlegesen ragasztották vissza 2014-ban Tutanhamon letörött szakállát a fáraó híres aranymaszkjára.

A mostani átszállítás előtt tartották a negyedik nemzetközi Tutanhamon-konferenciát az egyiptomi fővárosban. Régészek, egyiptológusok serege vett részt ezen a világ mind a négy sarkából. A műemlékekért felelős miniszter, Khaled al-Anani azt mondta: a múzeum építésének első ütemét még az idén befejezik, a Tutanhamon-termekkel együtt. A nyitás dátumát azonban egyelőre homály fedi. Már most több mint 43 ezer műtárgy van ott, ebből 4 és félezer Tutanhamoné – írja az AP. A teljes múzeum ünnepélyes megnyitását 2022-re tervezik – ez már a sokadik dátum, az arab tavasz és az azt követő gazdasági-közbiztonsági-idegenforgalmi krízis egyre kijjebb tolta az időpontot.

Az “egyiptomi Indiana Jones”, Záhi Havássz arról beszélt a tanácskozáson, hogy folyik már annak a sírnak a kiásása, amely Tutanhamon feleségének, Anheszenamonnak a maradványait tartalmazza: a munkának a Királyok Völgye nyugati részén várakozásai szerint hamarosan gyümölcse is lesz.

Tutanhamon szinte érintetlen sírját 1922-ben fedezte fel a Királyok Völgyében Howard Carter. Bár a Krisztus előtt 1333-ban, tízévesen trónra lépett fáraó 19 évesen meghalt, a sírjában talált kincs az ókori Egyiptom dicsőségének megtestesítőjévé vált. A 18. dinasztia és általában az egyiptomi fáraók gazdagságát hirdeti több mint 3 ezer év után is.

Az új múzeumtól azt is várják, hogy segítsen feltornászni az Egyiptomba látogató turisták számát. Egy januári jelentés szerint tavaly 54 százalékkal nőtt az előző évhez képest a beutazók száma. De így is csak a 8,3 milliót érte el, szemben a 2010-es 14,7 millióval.

Globoport.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑