Cadmus fordítás Cadmus

Athén és Nicosia szerint a ciprusi konfliktusnak csakis szövetségi megoldása lehet

2021. 02. 09.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök és Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnök egyetértett abban, hogy csakis szövetségi megoldása lehet a ciprusi konfliktusnak.

A két politikus hétfőn Nicosiában találkozott egymással, hogy egyeztessék álláspontjukat a márciusi konferencia előtt, amelyre az ENSZ szervezésében kerül sor a ciprusi béketárgyalások újraindítása céljából.

Micotákisz és Anasztasziádisz kitartott amellett: a ciprusi törökök hagyjanak fel azzal a követelésükkel, hogy megváltoztassák a tárgyalások alapjait két független ciprusi állam létrehozása érdekében. “Azt szeretnénk látni, hogy Törökország bebizonyítsa a gyakorlatban: fenyegetésektől és törvénytelen cselekedetektől mentes párbeszédet akar” – mutatott rá a ciprusi görög elnök.

A görög kormányfő kitartott amellett, hogy a sziget újraegyesítését csakis az ENSZ határozatainak keretein belül lehet elérni, “biztosítandó a ciprusi görögök és törökök békés együttélését egy ismét egységes és békés Cipruson”.
A márciusi konferencián az ENSZ-en, a ciprusi görög és török közösségen kívül részt vesz Görögország, Nagy-Britannia és Törökország is. Utóbbi ország 1974 óta katonai megszállás alatt tartja Ciprus északi részét, ahol körülbelül 30 ezer katonát állomásoztat.

Az ENSZ határozatai szerint a Ciprus újraegyesítését célzó tárgyalások alapja egy szövetségi, két közösségből, két tagállamból álló állam, egy szuverenitással és állampolgársággal.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot kizárólag Ankara ismeri el. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke és országegyesítési tárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.

A görög miniszterelnök a hétfői találkozón elmondta: Ciprus támogatja a görög kormány javaslatát, hogy az EU fogadjon el a koronavírus elleni védőoltást igazoló folyamatot a nyárra, hogy a beoltottak szabadon utazhassanak a turizmustól függő országokba.

Az AP amerikai hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: a Görögországba 2020 januárja és novembere között látogatók száma 76,3 százalékkal esett az előző évhez képest. Cipruson – ahol a turisztikai bevételek az ország gazdaságának körülbelül 13 százalékát teszik ki – a nyaralók száma 84 százalékkal csökkent 2019-hez képest.
A Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) a múlt hónapban támogatásáról biztosította a görög javaslatot.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑