Ausztrália beszüntette a Palesztin Hatóság közvetlen támogatását

Ausztrália beszüntette a Palesztin Hatóság (PH) közvetlen támogatását, mert megítélése szerint a palesztin önkormányzati szervnek juttatott segélyből politikailag motivált erőszakcselekmények elkövetőit pénzelhetik – jelentette be hétfőn az ausztrál külügyminiszter.

Julie Bishop elmondta: a döntés azt követően született, hogy Ausztrália május végén írásban fordult a Palesztin Hatósághoz és biztosítékot kért arra, hogy a támogatást nem fordítják elítélt palesztin bűnözők megsegítésére.

„Meggyőződésem, hogy a Világbankon keresztül a Palesztin Hatóságnak eddig folyósított összegeket rendeltetésszerűen használták fel” – jelentette ki Bishop. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy költségvetéséből a Palesztin Hatóság olyan tevékenységeket pénzelhet, amelyeket Ausztrália sosem támogatna.

„Bármely támogatás, amelyet a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) nyújt a politikailag motivált erőszakért elítéltek megsegítésére, az ausztrál értékek meggyalázásának számít, s aláássa az Izrael és a palesztinok közötti béke kilátásait” – hangsúlyozta Bishop, a Palesztin Hatóságot vezető Mahmúd Abbász elnök politikai mozgalmára utalva.

A külügyminiszter szerint a Palesztin Hatóságnak szánt 10 millió ausztrál dolláros (2,1 milliárd forintos) segélyt most átirányítják az ENSZ palesztin területek számára fenntartott humanitárius alapjába, amely rászorulóknak nyújt egészségügyi ellátást, élelmiszert, ivóvizet és szállást.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑