Cadmus fordítás Cadmus

Ausztrália és Gerogia is kivonja csapatait Afganisztánból

2021. 04. 15.

Ausztrália szeptemberig kivonja a katonáit Afganisztánból, összhangban az Egyesült Államok és többi szövetségese döntésével – jelentette be csütörtökön az ország miniszterelnöke.

Scott Morrison nem nevezte meg a napot, amikor az utolsó ausztrál katona is elhagyja Afganisztánt, de leszögezte: a döntés mérföldkő hazája katonai történelmében.

A NATO afganisztáni missziójának 2001-es indulása óta több mint 39 ezer ausztrál katona szolgált Afganisztánban, ahol 41-en haltak meg közülük. Jelenleg már csak 80 ausztrál katona állomásozik az ázsiai országban.

Joe Biden amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy az amerikai csapatok a 2001-es New York-i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból, hozzátéve, hogy a jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonását május 1-jén kezdik meg.

“Én vagyok a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Két republikánus. Két demokrata. Nem ruházom át ezt a felelősséget az ötödikre” – szögezte le Biden.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben bejelentette a NATO-erők kivonását Afganisztánból. A főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a NATO-erők kivonása Afganisztánból rendezett, összehangolt és megfontolt módon, néhány hónap alatt zajlik le.

A csapatkivonásról szóló döntést már a bejelentés napján több afgán tisztségviselő keményen bírálta, az afgán elnöki hivatal csütörtöki közleményében mindazonáltal leszögezték: tiszteletben tartják az elhatározást, és igyekeznek biztosítani zökkenőmentes végrehajtását. “Az afgán biztonsági erők teljes mértékben képesek megvédeni az országot és a népet” – tették hozzá.

Az afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke, Abdulla Abdulla hangsúlyozta: a csapatkivonás a kormányt és a tálibokat arra kényszeríti, hogy megtanuljanak békésen élni egymás mellett. “Ennek a konfliktusnak nincs győztese” – szögezte le a 2001 óta dúló harcokra utalva. “Remélem, ezt a tálibok is megértik.”

Georgia is kivonja katonai kontingensét Afganisztánból a NATO-val egyeztetve

Georgia is kivonja 860 fős katonai kontingensét Afganisztánból a NATO-val egyeztetett ütemterv alapján – jelentette be szerdán este Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök Facebook-oldalán.

“A NATO döntést hozott arról, hogy idén szeptemberéig fokozatosan befejezi afganisztáni misszióját. Ennek megfelelően a NATO ütemterve szerint a georgiai katonai kontingens is elhagyja Afganisztánt” – írta Garibasvili, akinek közlése szerint jelenleg 860 georgiai békefenntartó teljesít szolgálatot a dél-ázsiai országban a Resolute Support (Határozott Támogatás) nevű nemzetközi misszió keretében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a miniszteri szintű rendkívüli NATO-értekezletet követően szerdán jelentette be, hogy a szövetségesek úgy döntöttek, május 1-jéig megkezdik az országban szolgáló misszió erőinek kivonását.

Stoltenberg Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a NATO-erők kivonása Afganisztánból rendezett, összehangolt és megfontolt módon, néhány hónap alatt zajlik le.

Georgia nem NATO-tagállam, de lakosságának túlnyomó többsége támogatja az ország belépését az észak-atlanti szövetségbe, különösen az Oroszországgal 2008 augusztusában vívott vesztes villámháború miatt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑